facebook.com/andrei.agapie.16

Scrisoarea deschisă a comunității evreiești. Cum s-au cheltuit 11 mln de lei alocate pentru deschiderea unui muzeu?

Comunitatea evreiască din Republica Moldova se arată îngrijorată de actele de vandalism, dar și de discursurile de ură tot mai frecvente. Într-o scrisoare publică, aceasta solicită autorităților să adopte cât mai curând modificările necesare în legislație, care ar permite pedepsirea antisemitismului. De asemenea, membrii organizației vor să afle ce s-a întâmplat cu suma de 11 mln de lei, alocată pentru deschiderea unui muzeu de istorie și amenajarea cimitirului evreiesc din capitală.

Potrivit comunității evreiești, lacunele legislative și lipsa unui mecanism care ar pedepsi negarea Holocaustului, dar și glorificarea unor lideri naziști, provoacă divizarea societății pe criterii de naționalitate.

„Suntem alarmați din cauza cazurilor repetate de acte de vandalism, a discursului de ură, a declarațiilor publice care glorifică criminali de război și ațâță divizarea națională. De aceea, comunitatea evreiască din Republica Moldova solicită autorităților să susțină adoptarea unor amendamente la Codul Penal și la Legea cu privire la libertatea de exprimare, pentru a preveni încălcările periodice care duc la creșterea antisemitismului, răspândirea sentimentului de frică și nesiguranță în societate”, se arată în declarație.

Totodată, reprezentanții comunității evreiești atrag atenția că decizia guvernului din 2018, privind deschiderea unui muzeu al istoriei evreilor din Moldova, nu a fost pusă în practică.

„Îngrijorare provoacă cheltuirea nejustificată a unei sume de peste 11 milioane de lei alocată pentru muzeu și amenajarea cimitirului evreiesc din Chișinău în perioada 2018-2019. Comunitatea evreiască a transmis probe concludente organelor de drept și Procuraturii Generale”, se mai arată în scrisoare.

Peste 300 de mii de evrei care locuiau pe teritoriul țării noastre până în 1940 au fost uciși în timpul Holocaustului.

***

Pe 3 noiembrie, poliția capitalei a anunțat că investighează acte de vandalism la cimitirul evreiesc. Potrivit forțelor de ordine, făptașii, care au distrus mai multe pietre funerare la cimitirul evreiesc, riscă amendă sau un an de detenție.

 

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: