Scrisoarea deschisă a comunității evreiești. Cum s-au cheltuit 11 mln de lei alocate pentru deschiderea unui muzeu?
Full Article 2 minutes read

Scrisoarea deschisă a comunității evreiești. Cum s-au cheltuit 11 mln de lei alocate pentru deschiderea unui muzeu?

Comunitatea evreiască din Republica Moldova se arată îngrijorată de actele de vandalism, dar și de discursurile de ură tot mai frecvente. Într-o scrisoare publică, aceasta solicită autorităților să adopte cât mai curând modificările necesare în legislație, care ar permite pedepsirea antisemitismului. De asemenea, membrii organizației vor să afle ce s-a întâmplat cu suma de 11 mln de lei, alocată pentru deschiderea unui muzeu de istorie și amenajarea cimitirului evreiesc din capitală.

Potrivit comunității evreiești, lacunele legislative și lipsa unui mecanism care ar pedepsi negarea Holocaustului, dar și glorificarea unor lideri naziști, provoacă divizarea societății pe criterii de naționalitate.

„Suntem alarmați din cauza cazurilor repetate de acte de vandalism, a discursului de ură, a declarațiilor publice care glorifică criminali de război și ațâță divizarea națională. De aceea, comunitatea evreiască din Republica Moldova solicită autorităților să susțină adoptarea unor amendamente la Codul Penal și la Legea cu privire la libertatea de exprimare, pentru a preveni încălcările periodice care duc la creșterea antisemitismului, răspândirea sentimentului de frică și nesiguranță în societate”, se arată în declarație.

Totodată, reprezentanții comunității evreiești atrag atenția că decizia guvernului din 2018, privind deschiderea unui muzeu al istoriei evreilor din Moldova, nu a fost pusă în practică.

„Îngrijorare provoacă cheltuirea nejustificată a unei sume de peste 11 milioane de lei alocată pentru muzeu și amenajarea cimitirului evreiesc din Chișinău în perioada 2018-2019. Comunitatea evreiască a transmis probe concludente organelor de drept și Procuraturii Generale”, se mai arată în scrisoare.

Peste 300 de mii de evrei care locuiau pe teritoriul țării noastre până în 1940 au fost uciși în timpul Holocaustului.

***

Pe 3 noiembrie, poliția capitalei a anunțat că investighează acte de vandalism la cimitirul evreiesc. Potrivit forțelor de ordine, făptașii, care au distrus mai multe pietre funerare la cimitirul evreiesc, riscă amendă sau un an de detenție.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: