Se așteaptă și la alegerile din octombrie la o mobilizare a diasporei? Răspunsul Maiei Sandu 
Full Article 3 minutes read

Se așteaptă și la alegerile din octombrie la o mobilizare a diasporei? Răspunsul Maiei Sandu 

Președinta Maia Sandu, candidata desemnată de Partidul de guvernare Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale, a fost întrebată dacă ar putea diaspora din Moldova să se mobilizeze și la scrutinul din octombrie, așa cum a fost la alegerile din 2020, când a fost susținută de 92,94% dintre votanții din afara țării. Maia Sandu a spus că acum „e mai greu, pentru că oamenii au așteptări”. Potrivit șefei statului, oamenii au așteptări „că în patru ani de zile toate lucrurile se vor transforma și toate problemele se vor rezolva”. 

La Mulțumesc pentru întrebare, Maia Sandu a fost întrebată dacă ar putea „stârni diaspora pentru o repetare”, după ce în noiembrie 2020 cetățenii stabiliți în afara țării s-au mobilizat fără precedent.

„E mai greu, pentru că oamenii au așteptări și nu doar în Republica Moldova, peste tot. Oamenii au așteptări că în patru ani de zile toate lucrurile se vor transforma și toate problemele se vor rezolva. Eu nu vreau să umblu aici cu justificări, chiar dacă a fost greu, pentru că a fost o criză și apoi a doua, și apoi a treia, dar e firesc ca pentru anumiți oameni așteptările să nu fie îndeplinite pe deplin. Noi oricum comunicăm și încercăm să le vorbim cât mai mult despre ce am reușit să facem și despre ce vrem să facem mai departe. (…) Eu sunt încurajată în continuare de faptul că moldovenii din diaspora se interesează de Moldova, indiferent dacă le place de Maia Sandu sau nu, pentru că asta înseamnă că oamenii nu au rupt legătura și pentru că ei undeva acolo, în adâncul sufletului, se gândesc să revină”, a comunicat Maia Sandu.

***

La trei ani de când a devenit președintă, Maia Sandu a anunțat că va candida pentru un nou mandat. Sandu a fost învestită în funcția de președinte al Republicii Moldova pe 24 decembrie 2020.

Alegerile prezidențiale care s-au desfășurat pe 15 noiembrie 2020 vor rămâne în istorie drept un moment de mobilizare fără precedent a diasporei din Moldova. În afara țării, potrivit datelor Comisiei Electorale Centrale, au votat peste 262 de mii de cetățeni ai Republcii Moldova. Mulți dintre ei au fost nevoiți să aștepte ore în șir ca să își aleagă președintele. În unele orașe secțiile de votare s-au închis mai devreme, din cauza că s-au terminat buletinele de vot. După procesarea a tuturor proceselor verbale, CEC a ajuns la concluzia că 92,94% dintre votanții din afara țării au susținut-o pe Maia Sandu la funcția de președinte al țării. Pentru aceasta au votat 243 605 alegători. Oponentul ei, candidatul independent Igor Dodon a fost susținut de 18 498 de persoane (7,06%). Potrivit rezultatelor finale după procesarea tuturor proceselor verbale, Maia Sandu a câștigat alegerile cu 57,75% dintre voturile alegătorilor care au participat la scrutin. Detalii AICI.

Alegerile prezidențiale vor avea loc pe 20 octombrie 2024, în aceeași zi cu referendumul constituțional privind aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: