„Se creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului”. Avertizarea SIS cu privire la trei secții de votare
Full Article 2 minutes read

„Se creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului”. Avertizarea SIS cu privire la trei secții de votare

Serviciul de Informații și Securitate (SIS) atenționează asupra unor riscuri la adresa securității naționale în contextul viitorului scrutin parlamentar. Într-un comunicat de presă publicat pe 7 iunie, reprezentanții instituției menționează trei secții de votare, amplasate în comuna Corjova din raionul Dubăsari și în municipiul Bender.

„Astfel, urmare a analizei vulnerabilităților și riscurilor de securitate, SIS constată apariția unor indici de periclitare a bunei desfășurări a alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, apăruți în contextul Hotărârii CEC nr. 4965 din 05.06.2021, și anume organizarea secțiilor de votare pentru alegătorii din localitățile din stânga Nistrului, municipiul Bender”, se arată în declarație.

Potrivit SIS, riscurile rezidă din decizia de plasare a trei secții de vot, și anume: una – în comuna Corjova din raionul Dubăsari și celelalte două – în municipiul Bender, localități cu regim sporit de securitate, necontrolate efectiv de către autoritățile constituționale ale Republicii Moldova și cu imposibilitate de intervenție în cazul apariției unor potențiale incidente.

De asemenea, ofițerii SIS atrag atenția că nu va putea fi asigurată activitatea imparțială și neinfluențată de autoritățile de facto de la Tiraspol a membrilor secțiilor de vot, prezența și securitatea observatorilor naționali și internaționali ș.a.

„În acest sens, reliefăm că situațiile enumerate creează circumstanțe pentru fraudarea scrutinului la aceste secții de votare. SIS reiterează că, spre regret, CEC nu a consultat Serviciul în luarea hotărârii menționate supra, în materie de riscuri și amenințări din partea regimului de la Tiraspol, care în permanență s-a opus și a interzis desfășurarea pe teritoriul controlat a oricărui tip de exercițiu electoral național. Opinia Serviciului are la bază nu doar informațiile deținute la nivel instituțional, ci și incidentele înregistrate în anii precedenți”, se mai arată în declarație.

CEC nu a venit deocamdată cu o reacție la aceste informații.

***

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au fost constituite, în total, 2142 de secții de votare.

Dintre acestea, 139 de secții de votare au fost constituite pentru cetățenii Republicii Moldova aflați peste hotarele țării, iar 44 de secții de votare au fost organizate pentru cetățenii cu drept de vot din localitățile din stânga Nistrului (Transnistria), municipiul Bender şi unele localități ale raionului Căușeni.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: