„Se pare că principalul criteriu este rusofobia”. Zaharova a comentat posibila extindere a UE
Full Article 2 minutes read

„Se pare că principalul criteriu este rusofobia”. Zaharova a comentat posibila extindere a UE

Reprezentanta oficială a Ministerului rus de Externe Maria Zaharova a numit „manipulare” și „înșelătorie” atunci când s-a referit la o posibilă extindere a UE. Declarații în acest sens au fost făcute de oficialul rus în cadrul unei conferințe de presă. „Se pare că principalul criteriu este rusofobia”, a adăugat Zaharova cu privire la țările care au fost recomandate să primească statutul de candidat la aderarea la UE.

„O invitație în Uniunea Europeană a încetat să mai fie previzibilă, ceva logic, bazat pe indicatori obiectivi ai dezvoltării economice. Conducerea anti-rusă a UE pur și simplu ignoră criteriile fixate de intrare. (…) Se pare că principalul criteriu este rusofobia și jurământul anti-rus, care trebuie depus la Bruxelles și atunci apar noi promisiuni și noi oportunități nelimitate, în cuvinte, pentru candidații membri”, a spus Zaharova.

Seamănă mai degrabă a manipulare sau înșelătorie, a adăugat oficialul rus.

De menționat că, pe 23 și 24 iunie, la Bruxelles se va desfășura reuniunea Consiliului European. Țările membre urmează să decidă dacă acordă sau nu statutul de candidat la aderarea la UE pentru Republica Moldova și Ucraina, aceasta fiind o prerogativă a șefilor de state și de guverne din țările membre ale UE. Anterior, Comisia Europeană a recomandat ca cele două țări să primească acest statut.

Ucraina, Georgia și Republica Moldova au depus cereri de aderare la UE la începutul lunii martie, după ce Ucraina a fost invadată de armata rusă, în februarie. Candidatura Georgiei nu a fost acceptată. Oficialii europeani au precizat că această țară trebuie să îndeplinească anumite condiţii înainte de a i se putea acorda statutul de ţară candidată la aderarea la Uniunea Europeană.

Pe 22 iunie curent, publicația EURACTIV a scris, cu referire la sursele sale printre diplomații UE și proiectul de concluzii al summit-ului, că liderii UE de la Bruxelles vor susține recomandarea Comisiei Europene și vor acorda Moldovei și Ucrainei statutul de candidat la aderarea la UE.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: