Secretarul de stat american Antony Blinken, la Chișinău: SUA va face tot posibilul pentru a ajuta Moldova
Full Article 3 minutes read

Secretarul de stat american Antony Blinken, la Chișinău: SUA va face tot posibilul pentru a ajuta Moldova

în alteRepublica Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primirea refugiaților. SUA va face tot posibilul pentru a ajuta Moldova. Declarațiile au fost făcute, astăzi, de secretarul de stat american Antony J. Blinken care întreprinde o vizită la Chișinău. 

„Se împlinesc aproape 7 ani de când am fost la Chișinău ultima oară, aș fi preferat să vin în alte circumstanțe”, a spus oficialul.

În aceste circumstanțe, Blinken a declarat că Moldova merită gratitudinea comunității internaționale pentru primirea refugiaților, totodată SUA va face tot posibilul pentru a ajuta Moldova – a spus Blinken.

Secretarul de stat american a declarat că președintele Biden a cerut aprobarea unui fond de urgență pentru a ajuta Ucraina, cât și țările înconjurătoare care primesc refugiații – 2,75 miliarde de dolari. La fel, el a declarat că SUA va aduce experți în Moldova pentru a fi gestionată situația.

„Comunitatea internațională are acea răspundere de a ajuta Moldova. Invazia Ucrainei de către Rusia este o încălcare a integrității teritoriale a Ucrainei”, a declarat Blinken.

La rândul ei șefa statului moldovean, Maia Sandu, a spus că Republica Moldova a condamnat agresiunea militară din țara vecină.

„Mi-aș fi dorit să ne vizitați în timp de pace. Realitatea în care ne-am trezit pe 24 februarie a pus pe pauză planurile noastre. Ne aflăm într-o perioadă sumbră pentru întreaga regiune. Am condamnat ferm agresiunea militară asupra Ucrainei și am chemat la pace din prima oră asupra acțiunilor militare”, a spus președinta.

Totodată ea a declarat că Moldova nu poate întoarce spatele refugiaților chiar dacă se atestă insuficiente resurse.

„Ca țară neutră, am decis să întindem o mână de ajutor oamenilor care sunt afectați de urgiile războiului. Nu putem întoarce spatele acestor oameni. Avem obligația morală să îi ajutăm si o vom face atât timp cât ne vor ține puterile. Avem nevoie urgent de ajutoare pentru cazarea temporară a acestor oameni și asigurarea lor cu strictul necesar. Avem nevoie de ajutor în primul rând din partea comunităților internaționale pentru încetarea luptei”, a declarat Maia Sandu.

La final, președinta a reiterat că a avut două solicitări către oficialul SUA: sprijin sub formă de ajutor financiar și mecanisme de realocare a refugiaților.

Amintim că, pe 24 februarie, în jurul orei 5:00, Vladimir Putin a anunțat începerea operațiunii militare în Ucraina. Liderul de la Kiev Vladimir Zelenski a declarat stare de război în Ucraina. Parlamentul de la Chișinău s-a întrunit seara în ședință și a votat pentru instituirea stării de alertă în Republica Moldova, pe o durată de 60 de zile.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: