Secții de votare în Rusia. CEC încă nu a luat decizia finală, MAE reiterează că poate deschide doar 2 secții
Full Article 3 minutes read

Secții de votare în Rusia. CEC încă nu a luat decizia finală, MAE reiterează că poate deschide doar 2 secții

Deși au mai rămas mai puțin de două săptămâni până la alegerile prezidențiale, decizia cu privire la numărul secțiilor de votare care urmează a fi deschise în Rusia nu a fost luată. Contactat de NM, vicepreședintele Comisiei Electorale Centrale (CEC) Pavel Postica a declarat că Ministerul de Externe „s-a dovedit incapabil” de a organiza procesul din punct de vedere logistic în toate cele 5 secții de votare, iar Consiliul Electoral de Circumscripție pentru secțiile de votare din străinătate a decis să constituie doar două secții. În același timp, Ministerul de Externe a reiterat că poate organiza deschiderea a doar două secții de votare. Totuși, decizia finală încă nu a fost comunicată oficial.

„Noi am organizat cinci secții de votare. Ei (nota red. Consiliul Electoral de Circumscripție pentru secțiile de votare din străinătate) au adoptat decizia și au constituit, au făcut funcționale, doar două secții de votare. Odată ce Ministerul Afacerilor Externe s-a dovedit incapabil de a organiza procesul din punct de vedere logistic în restul secțiilor de votare, nu a putut fi dus procesul până la capăt”, a declarat Postica pe 7 octombrie, pentru NewsMaker.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului Afacerilor Externe, Liliana Barbăroșie, a declarat pentru NewsMaker că se pot organiza doar două secții de votare.

„În condițiile avizului SIS, care a făcut o evaluare comprehensivă a condițiilor din cele trei țări aflate în situații complexe de securitate – Federația Rusă, Ucraina și Israel – nu putem să organizăm decât cele două secții de votare din incinta ambasadei noastre la Moscova, acolo unde există protecție consulară și alte condiții reflectate în avizul SIS, și unde ne putem asigura că nu vor exista primejdii pentru cetățenii noștri care vor veni să voteze și funcționarii electorali care vor asigura organizarea procesului”, a comunicat Barbăroșie pe 7 octombrie.

Decizia finală încă nu a fost comunicată oficial.

***

Pe 26 septembrie, Postica a spus că instituția electorală a primit un aviz de la Ministerul de Externe în care s-a propus ca numărul secțiilor de votare planificate pentru a fi deschise în Federația Rusă pentru alegerile prezidențiale și referendumul constituțional să fie redus: de la cinci – la două, ambele în incinta ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Ministerul și-ar fi argumentat propunerea printr-un aviz de la Serviciul de Informații și Securitate. Ultimul declara, a relatat Postica cu referire la Ministerul de Externe, că în contextul războiului dintre Rusia și Ucraina se va putea asigura securitatea funcționarilor electorali și a alegătorilor doar în sediul misiunii diplomatice.

Pe 27 septembrie, Ministerul Afacerilor Externe a publicat o listă în care se indica că în Rusia se vor deschide doar două secții de votare, în incinta ambasadei Republicii Moldova la Moscova. Cu toate acestea, pe site-ul CEC, în lista cu secțiile se menționa că, în Rusia, se vor afla cinci secții de votare, așa cum se plănuia de la început. În aceeași zi, Pavel Postica a declarat că autoritatea electorală încă nu a luat o hotărâre referitoare la reducerea numărului secțiilor de votare și că subiectul va fi examinat la următoarea ședință a Comisiei Electorale Centrale, după o cerere prealabilă parvenită din partea unui concurent electoral.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: