Ședință matinală la guvern. Avertizarea lui Ciocoi în legătură cu pericolul tulpinilor Delta și Delta Plus a coronavirusului
Full Article 2 minutes read

Ședință matinală la guvern. Avertizarea lui Ciocoi în legătură cu pericolul tulpinilor Delta și Delta Plus a coronavirusului

Prim-ministrul interimar, Aureliu Ciocoi, a îndemnat cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19. Acesta a avertizat că trebuie să fim pregătiți în cazul în care tulpinile Delta și Delta Plus a coronavirusului vor ajunge în Republica Moldova. 

„Vedeți că lucrurile se amplifică în ceea ce privește situația epidemiologică în anumite state. Totuși, tulpina Delta și Delta Plus sunt agresive, vin cu efecte nocive pentru sănătate mult mai pronunțate decât tulpina inițială a COVID-ului. Profit de această ocazie să fac un apel către populație să se vaccineze cât mai rapid posibil și să reușim să acoperim un spectru cât mai larg de cetățeni, pentru că trebuie să fim pregătiți din perspectiva asigurării imunității cetățenilor noștri față de aceste tulpini noi. Orice vaccin este absolut necesar în perspectiva extinderii tulpinilor Delta și Delta Plus, inclusiv în Republica Moldova”, a spus Aureliu Ciocoi la începutul ședinței guvernului din 30 iunie.

„Trebuie să fim pregătiți, trebuie să ne vaccinăm. Doar vaccinurile nu îi vor permite COVID-ului să ne afecteze profund sănătatea. Cu vaccinul făcut, fiecare din noi are șansa, în cazul în care contactează aceste tulpini agresive, să nu cadă în forme grave ale COVID-ului”, a mai spus Ciocoi.

Tulpina indiană a coronavirusului, care a fost denumită Delta, a fost depistată în peste 90 de state. Acest lucru provoacă îngrijorarea Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) din cauza contagiozității ridicate. Declarația a fost făcută de epidemiologul Maria Van Kerkhove, specializată în boli infecțioase emergente și reemergente.

Pe 23 iunie, autoritățile ucrainene au anunțat că tulpina Delta a ajuns și în Ucraina. Pe 24 iunie, în România a fost înregistrat primul deces al unui pacient infectat cu tulpina Delta a coronavirusului. Totuși, autoritățile române au precizat că în acest moment, nu există evidenţe de transmitere comunitară susţinută, în România, a variantei Delta.

Potrivit datelor OMS, varianta Delta a coronavirusului este cu 60% mai activă decât tulpina Alfa (cea descoperită în Marea Britanie). De asemenea, aceasta provoacă simptome mai pronunțate, însă savanții au precizat că este nevoie de un studiu suplimentar pentru a confirma aceste informații.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: