Șefa casieriei unei bănci din capitală, condamnată la 9 ani de închisoare. A sustras peste 1,6 milioane de lei
Full Article 2 minutes read

Șefa casieriei unei bănci din capitală, condamnată la 9 ani de închisoare. A sustras peste 1,6 milioane de lei

Șefa casieriei sucursalei unei bănci din capitală a fost recunoscută vinovată de delapidarea averii străine și condamnată la 9 de ani închisoare, informează Procuratura Generală. Aceasta a mai fost privată de dreptul de a deține funcții sau de a exercita activități de administrare și păstrare a bunurilor străine timp de 3 ani.

Potrivit sursei citate, Procuratura municipiului Chișinău a demonstrat că, în perioada mai-septembrie 2019, inculpata ar fi dispus, folosit și însușit ilegal mijloace bănești aflate în gestiunea casieriei unității financiar-bancare, neajunsul fiind depistat la o verificare a comisiei specializate a instituției.

Mai exact, în cadrul inventarierii s-a stabilit că, în loc de 100 000 de dolari, în pachetul sigilat cu numerar se aflau doar 5455 de dolari, și asta pentru că 955 de bancnote cu nominalul de 100 de dolari au fost înlocuite cu bancnote cu nominalul de un dolar.

Prin urmare, controlul a stabilit un neajuns de 94 540 de dolari, care, conform cursului valutar al Băncii Naționale, constituia peste 1,6 milioane de lei.

Fiind audiată de procurori, femeia, în vârstă de 44 de ani, nu și-a recunoscut vina.

Totuși, procurorii au demonstrat că sustragerea banilor a fost posibilă doar cu participarea inculpatei, aceasta fiind unica care avea acces direct şi obligația de a verifica zilnic soldul mijloacelor bănești transmise de casierii din subordine, iar în alte circumstanțe, orice neajuns urma să fie constatat şi înregistrat imediat.

Pe lângă pedeapsa închisorii, inculpata urmează să achite în contul instituției financiare în care a activat un prejudiciu material de circa 35 de mii dolari SUA, iar alte aproximativ 35 de mii de dolari SUA au fost încasate cu titlu de despăgubire de asigurare pentru prejudiciul material compensat.

În scopul asigurării executării hotărârii judecătorești şi asigurării compensării prejudiciilor cauzate prin infracţiune, instanța a menținut sechestrul aplicat pe un bun imobil ce-i aparține inculpatei cu drept de proprietate.

Sentința este cu drept de atac în condițiile legii.

Menționăm că orice persoană se prezumă a fi nevinovată până la pronunțarea unei decizii definitive şi irevocabile a instanței.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: