Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, despre alegerea sa în funție: „Rezultatul unui concurs transparent”
Full Article 4 minutes read

Șefa Procuraturii Anticorupție Veronica Dragalin, despre alegerea sa în funție: „Rezultatul unui concurs transparent”

Șefa Procuraturii Anticorupție, Veronica Dragalin, a venit cu un mesaj pe rețelele de socializare, în care răspunde la toate acuzațiile care au fost făcute în ultimul timp, privind alegerea sa în funcție. Șefa PA susține că a avut parte de încercări de intimidare începând cu perioada când aplica la această poziție.

„Știu că venind in poziția de Procuror Șef al Procuraturii Anticorupție și fiind fermă în intențiile mele de a lupta dur cu corupția, am devenit deranjantă pentru cei care erau obișnuiți să aibă “ieșire” la procuratură. Iar cei vizați in dosare penale acum trag sfori în speranța că voi fi intimidată. Eforturile lor sunt in van.

Sunt in funcție ca rezultat ai unui concurs riguros și transparent la care am participat pentru că vreau cu adevărat să-mi ajut țara. Nimeni nu mi-a promis sau garantat că voi fi câștigătoare la acest concurs. Am avut un interviu public și un dosar prezentat în fața unei comisii cu reprezentanți din societatea civilă și din procuratura moldovenească, cât și experți din afara țării, România, SUA și Letonia. Acești membri au analizat educația mea, formarea mea ca și procuror, experiența și expertiza mea în SUA, planul de management și argumentarea mea în ceea ce privește lupta cu corupția în Republica Moldova. Comisia de preselecție mi-a acordat un punctaj de 9,8 (comparativ cu punctajul de 7, 7,4 și 8,4 la ceilalți candidați)”, a scris Dragalin.

Șefa PA susține că încercări de a o intimida s-au făcut începând încă cu perioada de când a aplicat la această poziție.

„Cu mult zel s-a răspândit falsul despre poziția mea de procuror federal în SUA, precum că nu aș fi fost, de fapt, procuror. Oameni pretinși educați au pus la îndoială în spațiul public educația, pregătirea profesională și experiența mea, chiar dacă informația inclusă în CV poate fi verificată online. În acest context în acea perioadă am trimis o solicitare la CSP pentru a clarifica cine contestă educația și calificările mele, rămasă fără răspuns.

Ulterior, membrii CSP, împuterniciți de selecția Procurorului Șef al PA, având acces la același material ca comisia de preselecție, au avut ocazia să se documenteze despre toți candidații, inclusiv despre parcursul în cariera mea de procuror în SUA, unde reputația mea a fost ireproșabilă. Orice discuții ale membrilor CSP despre candidatul pe care îl doreau să-l promoveze după ce au analizat toate materialele, dacă au avut sau nu loc, nu subminează corectitudinea procesului de selecție și rezultatul concursului”, a precizat procurorul.

Veronica Dragalin afirmă că nu a obținut funcția datorită părinților săi.

„O altă încercare de a ataca funcția mea ca Procuror Șef este acuzația falsă că am obținut funcția pentru că mama mea ar fi făcut o donație pentru Partidul PAS. Eu sunt mândră de părinții mei, care au început lupta cu corupția in Moldova înaintea mea prin donații și alte activități, cum ar fi donații către presa independentă, atunci când aceasta era sufocată de mafioți, către ONGuri, atunci când acestea protestau nedreptățile într-un stat capturat. Părinții mei au făcut două donații către PAS prin transfer bancar in perioada campaniilor electorale din 2020 și 2021, câte 1000 de dolari fiecare. Aceasta nu este finanțare ilegală a unui partid, acestea sunt donații in limitele permise de lege. Noi vorbim despre 2000 de dolari. Credeți că aceasta este suma suficientă pentru a cumpăra locul de Procuror Șef al PA? Acest post nu are preț și nu poate fi cumpărat”, a adăugat Dragalin.

Șefa Procuraturii Anticorupție asigură că nu va pleca din funcție.

„Eu sunt in această funcție pentru a-mi face lucrul de procuror. Corupții au înțeles deja tare bine acest lucru și sunt deranjați, chiar speriați. De asta au început să-mi ceară demisia. Care nu se va întâmpla. Voi continua să muncesc alături de echipa mea din cadrul PA, alături de toți cei onești și dedicați să ne facem meseria în serviciul legii, cetățenilor, și țării”, a precizat ea.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: