Șefa statului argumentează necesitatea dotării Armatei Naționale: „Dacă Rusia încearcă să vină peste noi, ce facem, trimitem armata cu sapa?
Full Article 2 minutes read

Șefa statului argumentează necesitatea dotării Armatei Naționale: „Dacă Rusia încearcă să vină peste noi, ce facem, trimitem armata cu sapa?

Sistemul de apărare al Republicii Moldova este foarte slab și dacă nu ar fi existat agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei nu am fi discutat despre necesitatea de echipare a armatei. Declarația a fost făcută de șefa statului Maia Sandu la emisiunea „Bună seara” de la Moldova 1, în contextul sprijinului oferit de UE în consolidarea capacității de apărare a Armatei Naționale.

„Văzând ce face Rusia în Ucraina ar fi total neserios să nu ne gândim cum ne apărăm, dacă ni se întâmplă așa o tragedie. Dacă Rusia încearcă într-o zi să vină peste noi, ce facem? Trimitem armata cu sapa la avioane să ne apere. Noi nu vrem să atacăm pe nimeni, noi nu vrem să ne implice nimeni în război, dar este o realitate pentru care trebuie să ne pregătim și toate discuțiile opoziției sunt false, pentru că UE a spus că ne oferă echipamente non letale, chiar dacă noi avem și de muniții. Dincolo de asta noi discutăm subiectul cum este dotată Armata Națională, dacă avem armată și ea este prevăzută în Constiuție, nu o lăsăm cu sapă de lemn, trebuie să facem niște lucruri elementare”, a precizat Sandu.

Președinta a mai spus că Republica Moldova face ceea ce se poate face într-un termen restrâns și într-o situație complicată precum este cea în care suntem noi.

„Încercăm să consolidăm anumite capacități ale Armatei Naționale, dar cel mai mult ce facem, depunem eforturi ca să ținem Republica Moldova în afara războiului, să păstrăm pacea aici în țară și am reușit acest lucru până acum  și sper să reușim și de acum încolo. Este adevărat că nu depinde de noi. Depinde de rezistența Ucrainei și trebuie să spunem că Ucraina este foarte curajoasă”, a mai spus președinta.

Amintim că Consiliul Uniunii Europene a adoptat pe 30 iunie o măsură de asistență în cadrul Instrumentului European pentru Pace (IEP) în valoare de 40 de milioane de euro în beneficiul Forțelor Armate ale Republicii Moldova.

Măsura de asistență va consolida capacitățile unităților de logistică, mobilitate, comandă și control, apărare cibernetică, recunoaștere aeriană fără pilot și comunicații tactice ale Forțelor Armate ale Moldovei prin furnizarea de echipamente neletale, provizii și servicii relevante, inclusiv instruire legată de echipament.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: