noi.md

Șeful ANSP: După ridicarea restricțiilor avem frizeri, casieri şi taxatori infectaţi cu COVID-19

Săptămâna aceasta, autoritățile urmează să discute dacă Republica Moldova va reveni la starea de urgenţă sau nu, întrucât restricţiile actuale nu funcţionează. Declarația a fost făcută de șeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Acesta a precizat că după reluarea activității s-au înregistrat mai multe cazuri când frizerii au contractat noul coronavirus.

Directorul ANSP consideră că relaxările în urma stării de urgență au fost aplicate prea devreme. Oficialul a precizat că aceasta nu este opinia sa în calitate de funcționar public, ci de cetățean al Republicii Moldova.

„Noi niciodată nu avem răbdare. Noi niciodată nu putem să prioritizăm lucrurile. Dacă am relaxat coafura, astăzi am primit petiție când facem unghiile? Chiar asta este o prioritate? Eu înțeleg ce înseamnă unghii pentru o doamnă, dar asta nu este mortal, dacă nu ești cu unghia vopsită. Chiar atât de tare trebuie să trâmbițăm și să impunem condiții la toată lumea?”, se întreabă Nicolae Furtună.

Directorul ANSP a subiliniat că relaxarea măsurilor restrictive nu înseamnă că vom reveni la viața de înaintea izbucnirii focarului de COVID-19. Şeful ANSP a dat drept exemplu frizeriile, cărora le-a fost permisă activitatea parţial, însă cu respectarea măsurilor de precauție, Directorul ANSP dă de înţeles că unii dintre frizeri nu au respectat măsurile şi au fost infectaţi cu coronavirus.

Totodată, Nicolae Furtună spune că avem şi casieri, şi taxatori infectaţi, după ce măsurile privind transportul public la fel au fost relaxate.

„Omul nostru nu a făcut concluzia esenţială. Relaxare nu înseamnă relaxarea de până la COVID. Relaxare înseamnă ieşirea din găoace, dar ţinând cont că mă paşte COVID-ul”, a declarat Nicolae Furtună.

Nicolae Furtună a remarcat că nici în magazine nu se respectă măsurile ce ţin de purtarea măștii sau distanţa socială.

„Masca trebuie purtată corect, noi discredităm şi noţiunea de protecţie şi de respect reciproc, toate aceste lucruri le compromitem”, a menționat Furtună.

Şeful ANSP a mai spus că în 99% dintre cazurile de deces este vorba despre persoane care suferă de cel puțin o maladie.

„99% din cazurile de deces sunt persoane care au cel puțin o comorbidiate, doar câteva persoane nu au avut maladii asociate. Majoritatea sunt cu maladii asociate, persoane cu stări foarte grave, cancer, diabet zaharat. Patologia cardiovasculară este prezentă în peste 80% din cazuri. Comorbiditățile joacă festa persoanelor care fac infecția COVID”, a declarat Nicolae Furtună.

Precizăm că, potrivit celui mai revent bilanț, în Republica Moldova au fost înregistrate 8360 cazuri de COVID-19 și 305 decese. S-au însănătoșit 4622 de pacienți.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Andrei Mardari / NewsMaker

Restricții de circulație în Chișinău, în ziua summitului Moldova-UE: lista străzilor vizate

Pe 4 iulie, circulația și accesul publicului vor fi restricționate temporar în centrul Chișinăului și pe arterele către Aeroport, ca măsură de securitate pentru vizitele oficiale din cadrul primului summit Moldova – Uniunea Europeană. Primăria a publicat lista străzilor vizate.

Poliția a anunțat că restricțiile vor fi în vigoare pe 4 iulie, între orele 08:00 și 22:00.

„În legătură cu vizitele oficiale participante la Summit-ul Republica Moldova-Uniunea Europeană, au fost instituite restricții temporare de circulație pe anumite străzi, precum și limitări de acces în unele zone publice din centrul capitalei și arterele care fac legătura cu Aeroportul Internațional Chișinău”, au comunicat reprezentanții poliției.

Oamenii legii au îndemnat locuitorii și oaspeții capitalei să respecte indicațiile polițiștilor aflați în teren. „Aceste măsuri sunt necesare pentru asigurarea ordinii publice, protejarea participanților și buna desfășurare a evenimentului”, se mai arată în declarația poliției.

Primăria Chișinău a publicat lista străzilor unde va fi temporar limitat accesul publicului.

Menționăm că, pe 4 iulie, începând cu ora 17:00, la Reședința de Stat va avea loc primul summit Moldova – Uniunea Europeană. În acest sens, la Chișinău vor ajunge președintele Consiliului European, António Costa, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen. Summitul va fi găzduit de președinta Maia Sandu. Împreună cu șefa statului, la eveniment vor participa președintele Parlamentului, Igor Grosu, și prim-ministrul, Dorin Recean.

Conform instituției prezidențiale, în timpul summitului vor fi abordate subiecte legate de procesul de aderare, atât în ceea ce privește evoluțiile de până acum, cât și etapele următoare ale acestui proces. Totodată, liderii vor discuta despre extinderea legăturilor economice și cooperarea în domenii precum infrastructura, energia, digitalizarea și dezvoltarea regională. Un alt punct pe agenda summitului va fi Planul de Creștere pentru Moldova, în valoare de 1,9 miliarde de euro.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: