Șeful ANSP: După ridicarea restricțiilor avem frizeri, casieri şi taxatori infectaţi cu COVID-19
Full Article 3 minutes read

Șeful ANSP: După ridicarea restricțiilor avem frizeri, casieri şi taxatori infectaţi cu COVID-19

Săptămâna aceasta, autoritățile urmează să discute dacă Republica Moldova va reveni la starea de urgenţă sau nu, întrucât restricţiile actuale nu funcţionează. Declarația a fost făcută de șeful Agenţiei Naţionale pentru Sănătate Publică (ANSP), Nicolae Furtună, în cadrul emisiunii Punctul pe Azi de la TVR Moldova. Acesta a precizat că după reluarea activității s-au înregistrat mai multe cazuri când frizerii au contractat noul coronavirus.

Directorul ANSP consideră că relaxările în urma stării de urgență au fost aplicate prea devreme. Oficialul a precizat că aceasta nu este opinia sa în calitate de funcționar public, ci de cetățean al Republicii Moldova.

„Noi niciodată nu avem răbdare. Noi niciodată nu putem să prioritizăm lucrurile. Dacă am relaxat coafura, astăzi am primit petiție când facem unghiile? Chiar asta este o prioritate? Eu înțeleg ce înseamnă unghii pentru o doamnă, dar asta nu este mortal, dacă nu ești cu unghia vopsită. Chiar atât de tare trebuie să trâmbițăm și să impunem condiții la toată lumea?”, se întreabă Nicolae Furtună.

Directorul ANSP a subiliniat că relaxarea măsurilor restrictive nu înseamnă că vom reveni la viața de înaintea izbucnirii focarului de COVID-19. Şeful ANSP a dat drept exemplu frizeriile, cărora le-a fost permisă activitatea parţial, însă cu respectarea măsurilor de precauție, Directorul ANSP dă de înţeles că unii dintre frizeri nu au respectat măsurile şi au fost infectaţi cu coronavirus.

Totodată, Nicolae Furtună spune că avem şi casieri, şi taxatori infectaţi, după ce măsurile privind transportul public la fel au fost relaxate.

„Omul nostru nu a făcut concluzia esenţială. Relaxare nu înseamnă relaxarea de până la COVID. Relaxare înseamnă ieşirea din găoace, dar ţinând cont că mă paşte COVID-ul”, a declarat Nicolae Furtună.

Nicolae Furtună a remarcat că nici în magazine nu se respectă măsurile ce ţin de purtarea măștii sau distanţa socială.

„Masca trebuie purtată corect, noi discredităm şi noţiunea de protecţie şi de respect reciproc, toate aceste lucruri le compromitem”, a menționat Furtună.

Şeful ANSP a mai spus că în 99% dintre cazurile de deces este vorba despre persoane care suferă de cel puțin o maladie.

„99% din cazurile de deces sunt persoane care au cel puțin o comorbidiate, doar câteva persoane nu au avut maladii asociate. Majoritatea sunt cu maladii asociate, persoane cu stări foarte grave, cancer, diabet zaharat. Patologia cardiovasculară este prezentă în peste 80% din cazuri. Comorbiditățile joacă festa persoanelor care fac infecția COVID”, a declarat Nicolae Furtună.

Precizăm că, potrivit celui mai revent bilanț, în Republica Moldova au fost înregistrate 8360 cazuri de COVID-19 și 305 decese. S-au însănătoșit 4622 de pacienți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: