Șeful ANSP: „La moment nu a fost înregistrată nicio probă care ar demonstra că în Moldova există tulpina Omicron”
Full Article 2 minutes read

Șeful ANSP: „La moment nu a fost înregistrată nicio probă care ar demonstra că în Moldova există tulpina Omicron”

În Republica Moldova nu a fost depistată noua variantă a tulpinii Omicron. În urma secvențierii virusului Sars-Cov-2 în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate, în toate cele 16 probe s-a depistat doar varianta Delta a noului Coronavirus. Informațiile au fost prezentate de directorul ANSP Nicolae Jelamschi, în cadrul unei conferințe de presă, din 30 decembrie.

„A fost examinată minuțios incidența pe diferite localități pentru a vedea dacă nu avem vreo localitate cu o creștere considerabilă a cazurilor de infectare. Au fost examinate și datele cu privire la severitatea bolii. Am putut urmări și tipurile de linii a acestor viruși a acestor 16 probe și putem confirma că în 10 probe a fost identificată linia cea mai des întâlnită în Federația Rusă, în alte cazuri a fost depistată linia cea mai des întâlnită în Marea Britanie și alte țări din Europa. La moment nu a fost înregistrată nicio probă care ar demonstra că în Republica Moldova există tulpina Omicron”, a menționat Nicolae Jelamschi.

Șeful ANSP, a mai precizat că tulpina Omicron a fost confirmată în mai mult de 110 țări, iar unele state au raportat și decese din cauza noii variante.

În data de 13 decembrie, reprezentanții Ministerului Sănătății anunțau că în Republica Moldova au fost realizate primele secvențieri ale virusului COVID-19. 31 de probe au fost investigate în laboratorul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică. S-a constatat că în toate cele peste 30 de probe a fost identificată varianta Delta a noului coronavirus.

Reprezentanții Ministerului Sănătății au declarat că secvențiatorul are menirea să identifice variantele de mutație a virusului SARS-CoV-2 prin metoda de secvențiere a genomului viral. Costul secvențiatorului reprezintă circa 400 000 euro, anunțat ministrul Sănătății Ala Nemerenco.

De menționat că rezultatele datelor de secvențiere vor fi integrate în sistemul național de supraveghere și corelate cu cazurile de COVID-19 pentru monitorizarea mutațiilor virusului SARS-CoV-2 pe teritoriul țării noastre. La fel, secvențele de consens vor fi partajate în GISAID EpiCov – baza de date internaționale (www.gisaid.org), unde vor putea fi comparate și corelate cu variantele de virus cu mutații existente în alte țări.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: