„Semnal alarmant”. Comitetul Național Olimpic se adresează autorităților după deteriorarea picturii murale dedicată sportivilor moldoveni
Full Article 2 minutes read

„Semnal alarmant”. Comitetul Național Olimpic se adresează autorităților după deteriorarea picturii murale dedicată sportivilor moldoveni

Președintele Comitetului Național Olimpic și Sportiv din Republica Moldova, Nicolae Juravschi, consideră că deteriorarea picturii murale „Visul Olimpic” din Chișinău, care este dedicată echipei care ne-a reprezentat țara la Jocurile Olimpice de la Paris, este un semnal alarmant al vulnerabilității patrimoniului cultural urban. Acesta solicită demararea lucrărilor de restaurare a picturii murale și adoptarea unor măsuri de protecție care să prevină incidente similare în viitor. Precizările au fost făcute într-o scrisoare deschisă adresată Președinției, Guvernului și Primăriei Chișinău. 

În scrisoare, Nicolae Juravschi a calificat vopsirea unui bucăți a picturii murale „Visul Olimpic” drept un „act de vandalism”. El a menționat că deteriorarea lucrării aduce prejudicii nu doar esteticii urbane, ci și imaginii de unitate și mândrie națională pe care aceasta o reprezenta.

Muralul, amplasat în centrul capitalei, a devenit un punct de atracție și simbol al speranței și determinării sportivilor noștri, fiind un omagiu celor care ne reprezintă țara pe scena internațională. Distrugerea sa este un semnal alarmant privind vulnerabilitatea patrimoniului cultural urban și necesitatea unei protecții mai atente a acestuia și a altor bunuri culturale”, a adăugat el.

Astfel, Nicolae Juravschi solicită demararea lucrărilor de restaurare a picturii murale și adoptarea unor măsuri de protecție care să prevină repetarea unor asemenea incidente.

Precizăm că pictura murală „Visul Olimpic” a fost inaugurată în data de 24 mai 2024. Aceasta a fost realizată de Comitetul Naționale Olimpic și Sportiv.

Pe 28 septembrie, la doar patru luni de la lansare, lucrarea, care se află pe un peretele unui bloc de locuit, a început să fie vopsită deasupra. Consiliera edilului capitalei, Natalia Ixari, a declarat pentru NM că cele întâmplate reprezintă o „acțiune de samavolnicie” din partea unei companii de publicitate. Aceasta a precizat că lucrările au fost stopate imediat, iar restaurarea picturii murale va începe „în termeni restrânși”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: