Andrei Mardari/NewsMaker

Serebrian, despre sprijinul UE pentru Transnistria: Nu avem deocamdată o reacție de la Tiraspol VIDEO

După 24 de ore de la anunțul privind sprijinului financiar de 60 de milioane de euro oferit de Uniunea Europeană, Tiraspolul nu a reacționat deocamdată. La ședința guvernului din 5 februarie, vicepremierul pentru Reintegrare, Oleg Serebrian, s-a arătat convins că reacția Tiraspolului urmează să apară.

„Nu avem deocamdată o reacție, dar suntem convinși că reacția va fi. Este nevoie să depășim această situație critică în beneficiul cetățenilor de pe ambele maluri al Nistrului. Avem nevoie de această stabilitate. Suntem foarte recunoscători partenerilor noștri europeni pentru acest ajutor. Înțeleg că și Tiraspolul a făcut declarații similare de recunoștință adresată Bruxell-ului, dar și Chișină-ului într-un ultim interviu oferit de domnul Krasnoselski dincolo, ceea ce este îmbucurător,” a declarat Serebrian.

În ceea ce privește condițiile impuse pentru acordarea sprijinului european, Serebrian a menționat că acestea sunt în discuție.

„Vom discuta și cu societatea civilă despre condițiile legate, cum a spus și doamna președintă, de drepturile omului. Sperăm că, treptat, subiecte care erau de nedepășit în procesul de negocieri 1+1 își vor găsi soluția. Sigur că ele trebuie discutate și avem nevoie de implicarea partenerilor externi,” a explicat vicepremierul.

Referitor la consumul de energie și gaze în regiunea transnistreană, oficialul a afirmat că autoritățile de la Chișinău monitorizează situația. Totodată, vicepremierul a reiterat că întreprinderile mari din stânga Nistrului nu pot beneficia de gazul oferit în cadrul ajutorului european.

„Verificăm acest lucru, este verificabil. Întreprinderile mari nu consumă energie electrică și gaze. Acest lucru a fost analizat. În ceea ce privește fermele de cripto, este mai greu de verificat, dar există metode de analiză a oscilațiilor consumului de energie electrică. Tiraspolul a fost informat despre faptul că întreprinderile mari nu pot utiliza acest gaz umanitar. Aceasta este și poziția Uniunii Europene. Sigur că această restricție nu se aplică întreprinderilor mici, celor care produc pâine, produse lactate sau altor unități economice vitale pentru regiune,” a explicat el.

Pentru a beneficia de cele 60 milioane de euro din partea Uniunii Europene, regiunea transnistreană trebuie să-și asume câteva lucruri. Printre acestea – să asigure respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale omului, să elaboreze un plan acceptat de Guvernul Republicii Moldova prin care vor fi actualizate tarifele la energie la prețurile de piață pentru consumatorii din regiune, inclusiv să excludă din pachetul de sprijin consumatorii industriali cu consum mare de energie.

***

Pe 4 februarie, aflată la Chișinău, comisara europeană pentru Extindere Marta Kos a anunțat un pachet de ajutor financiar din partea Uniunii Europene pentru R. Moldova. Anunțul a fost făcut în timpul unei conferințe alături de președinta Maia Sandu. Ulterior, Marta Kos și premierul Dorin Recean au semnat un document în acest sens.

Pachetul financiar are trei etape de sprijin. Prima etapă – ajutorul de urgență de 30 de milioane de euro, care a fost deja alocat. A doua – oferirea a 250 de milioane de euro pentru malul drept, dintre care 100 de milioane urmează a fi transferate până la mijlocul lunii aprilie.

Din acești bani vor fi oferite compensații la energia electrică până în decembrie 2025, va fi suplinit bugetul de compensare pentru companiile din sectorul alimentar, va fi acoperită integral creșterea facturilor la energia electrică pentru școli, grădinițe, spitale, centre sociale, afectate de scumpiri. Etapa a treia se referă la Planul de acțiuni de 2 ani privind creșterea rezilienței și independenței energetice a R. Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei / NewsMaker

Comisia Europeană, precizări pentru NewsMaker privind interdicția lui Ceban în Schengen: „E responsabilitatea statelor membre”

Comisia Europeană a răspuns solicitării NewsMaker privind interdicția primarului Chișinăului, Ion Ceban, în România și spațiul Schengen. Comisia a subliniat că aplicarea acestor măsuri este „responsabilitatea” statelor membre Schengen, care pot restricționa intrarea persoanelor considerate „o amenințare la ordinea publică sau securitatea internă”.

Este important de menționat că înregistrarea interdicțiilor de călătorie în Sistemul de Informații Schengen (SIS) este responsabilitatea statelor membre Schengen.

În conformitate cu Codul Frontierelor Schengen, statele membre pot restricționa intrarea persoanelor considerate o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Aceasta include și autoritatea de a introduce astfel de persoane în SIS, pentru a le împiedica accesul, dacă sunt evaluate ca prezentând un risc pentru ordinea publică sau securitatea națională.

O condiție esențială pentru intrarea în Spațiul Schengen este ca o persoană să nu fie înscrisă în SIS și să nu fie identificată ca o amenințare la adresa ordinii publice sau a securității interne. Prin urmare, persoanele care îndeplinesc oricare dintre aceste criterii nu pot intra în Spațiul Schengen”, subliniază Comisia.

***

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României pentru Ion Ceban. Aceasta este valabilă și în întregul spațiu Schengen. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții.

În prima sa reacție, Blocul „Alternativa” – din care face parte și MAN, partidul condus de Ion Ceban – a declarat că interdicția ar fi fost luată „la comanda” autoritățile de la Chișinău, care l-ar fi desemnat pe Ceban drept „principalul inamic”. Totodată, blocul a învinuit guvernarea că ar pregăti o serie de „acțiuni represive” împotriva primarului Ion Ceban și a echipei sale.

La rândul său, Ion Ceban a declarat că interdicția împotriva sa este o „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova. El a acuzat-o pe președinta Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate că ar utiliza inclusiv instituțiile statului pentru a-l bloca.

Pe de altă parte, ministrul Educației și Cercetării, Dan Perciun, a respins acuzațiile, declarând că măsura are legătură cu faptele edilului. El a evidențiat pozițiile lui pro-ruse manifestate de-a lungul timpului.

De asemenea, Perciun i-a reproșat primarului că „s-a afișat și a susținut tacit un candidat anti-european la președinția României”.

Ceban a declarat pe 10 iulie că interdicția sa în spațiul Schengen și în România ar fi o presupusă „înțelegere între președinta Maia Sandu și omologul său din România, Nicușor Dan”. Potrivit lui Ceban, această măsură ar reprezenta o modalitate prin care președintele român „i-ar fi întors datoria” pentru sprijinul acordat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS) la alegerile prezidențiale din România. Președinția a respins acuzațiile, catalogându-le drept „nefondate”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: