Andrei Mardari / NewsMaker

Serviciile de cazier și pașapoarte urgente – întrerupte în Moldova. Probleme tehnice la MAI (UPDATE)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că se confruntă cu probleme tehnice, care afectează activitatea serviciului public de cazier judiciar. Potrivit MAI, acest serviciu nu va putea fi prestat în următoarele 24 de ore. Totodată, este întreruptă și activitatea serviciului de eliberare a pașapoartelor în regim de urgență, prestat de Agenția Servicii Publice (ASP). Reprezentanții MAI au precizat că deficiențele tehnice au fost înregistrate în sistemul informațional al ministerului și sunt cauzate de mai multe întreruperi de energie electrică.

Actualizare: Reprezentanții MAI au anunțat pe 12 iunie, către ora 23:30, că rețeaua informațională a instituției a fost complet restabilită. Astfel, toate serviciile destinate cetățenilor sunt din nou funcționale. Agenția Servicii Publice poate emite pașapoarte în regim de urgență, iar serviciul de eliberare a cazierului judiciar este, de asemenea, complet funcțional.

Știrea inițială:

Pe 12 iunie, reprezentanții MAI au anunțat că defecțiuni tehnice afectează serviciile de cazier și pașapoarte urgente. „În urma unor deficiențe tehnice apărute în sistemul informațional al MAI (Registrul Informații Criminalistice și Criminologice – RICC), serviciul public de cazier judiciar nu va putea fi prestat în următoarele 24 de ore. De asemenea, este întrerupt până la remedierea sistemului informațional și serviciul oferit de ASP, de eliberare a pașapoartelor în regim de urgență”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Instituția a adăugat că „echipa tehnică a Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI lucrează activ pentru remedierea situației, iar sistemul va fi restabilit în cel mai scurt timp posibil”. Se menționează că sistemul informațional a fost afectat din cauza mai multor întreruperi de energie electrică.

„Asigurăm cetățenii că, imediat ce serviciile vor deveni disponibile, vor fi informați în cel mai scurt timp. Ne cerem scuze cetățenilor pentru orice neplăceri cauzate de întârzierile înregistrate la eliberarea pașapoartelor în regim de urgență și la eliberarea cazierului judiciar și le mulțumim pentru înțelegere!”, se mai arată în declarația MAI.

Agenția Servicii Publice a confirmat informațiile MAI și a declarat că nu poate examina și elibera pașapoarte depuse în regim de urgență – 24 de ore și ziua adresării – pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani: „Până la remedierea situației, aceste cereri nu vor fi recepționate”.

Totodată, reprezentanții ASP au menționat că pe 12 iunie nu vor putea elibera circa 60 de pașapoarte: „Echipele ASP iau legătura cu fiecare cetățean afectat pentru a oferi informații și sprijin”.

***

Amintim că, pe 9 iunie, și Aeroportul Chișinău s-a confruntat cu probleme tehnice. Astfel, anumite sisteme informaționale ale aerogării au fost indisponibile. Ulterior, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că defecțiunile tehnice au fost cauzate de instabilitatea rețelei de electricitate din Ucraina, afectată de bombardamentele rusești.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Participarea contra plată? Poliția a documentat cazuri de remunerare la mitingul opoziției din capitală (VIDEO)

Cetățenii prezenți la mitingul organizat pe 26 iulie, în Chișinău, de patru partide de opoziție ar fi primit bani în schimbul participării, fiind vorba de câte 300 de lei. Inspectoratul General al Poliției (IGP) a anunțat, într-un comunicat, că a documentat mai multe cazuri în care manifestanții au fost remunerați, inclusiv două minore de 14 și 17 ani.

Poliția a fixat mai multe cazuri în care s-au oferit și primit mijloace financiare, în schimbul prezenței la miting. Cei 300 de lei promiși la sfârșitul manifestației erau așteptați și de două minore, de 14 și 17 ani, din raionul Criuleni, după ce la telefon au fost convinse de un bărbat să vină la protest, ulterior urmând a fi remunerate financiar. (…) Atât cei care au achitat, cât și cei care au acceptat banii pentru a protesta – vor fi documentați”, se arată în comunicat.

Potrivit IGP, oamenii legii întreprind măsuri pentru a stabili tot spectrul de acțiuni al celor care au încălcat legea.

Poliția susține dreptul la întrunirea pașnică, garantat de lege, însă orice abatere de la cadrul legal-inclusiv influențarea participanților prin recompense materiale-va fi documentată și sancționată conform legislației în vigoare”, a subliniat IGP.

Amintim că Partidul Socialiștilor din Republica Moldova, Partidul Republican „Inima Moldovei”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova și Partidul „Pentru Viitorul Moldovei”, care și-au anunțat anterior de a crea un bloc electoral pentru alegerile parlamentare din toamnă, au organizat pe 26 iulie, în scuarul Teatrului Național de Operă și Balet din Chișinău, un miting împotriva Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS). Manifestanții au scandat lozinci precum: „Moldova fără PAS”, „Demisie” și „Jos dictatura”. Speakerii mitingului – lideri și fruntași a formațiunilor respective – au susținut discursuri anti-guvernare și au lansate mesaje electorale.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: