Andrei Mardari / NewsMaker

Serviciile de cazier și pașapoarte urgente – întrerupte în Moldova. Probleme tehnice la MAI (UPDATE)

Ministerul Afacerilor Interne (MAI) a anunțat că se confruntă cu probleme tehnice, care afectează activitatea serviciului public de cazier judiciar. Potrivit MAI, acest serviciu nu va putea fi prestat în următoarele 24 de ore. Totodată, este întreruptă și activitatea serviciului de eliberare a pașapoartelor în regim de urgență, prestat de Agenția Servicii Publice (ASP). Reprezentanții MAI au precizat că deficiențele tehnice au fost înregistrate în sistemul informațional al ministerului și sunt cauzate de mai multe întreruperi de energie electrică.

Actualizare: Reprezentanții MAI au anunțat pe 12 iunie, către ora 23:30, că rețeaua informațională a instituției a fost complet restabilită. Astfel, toate serviciile destinate cetățenilor sunt din nou funcționale. Agenția Servicii Publice poate emite pașapoarte în regim de urgență, iar serviciul de eliberare a cazierului judiciar este, de asemenea, complet funcțional.

Știrea inițială:

Pe 12 iunie, reprezentanții MAI au anunțat că defecțiuni tehnice afectează serviciile de cazier și pașapoarte urgente. „În urma unor deficiențe tehnice apărute în sistemul informațional al MAI (Registrul Informații Criminalistice și Criminologice – RICC), serviciul public de cazier judiciar nu va putea fi prestat în următoarele 24 de ore. De asemenea, este întrerupt până la remedierea sistemului informațional și serviciul oferit de ASP, de eliberare a pașapoartelor în regim de urgență”, au comunicat reprezentanții Ministerului.

Instituția a adăugat că „echipa tehnică a Serviciului Tehnologii Informaționale al MAI lucrează activ pentru remedierea situației, iar sistemul va fi restabilit în cel mai scurt timp posibil”. Se menționează că sistemul informațional a fost afectat din cauza mai multor întreruperi de energie electrică.

„Asigurăm cetățenii că, imediat ce serviciile vor deveni disponibile, vor fi informați în cel mai scurt timp. Ne cerem scuze cetățenilor pentru orice neplăceri cauzate de întârzierile înregistrate la eliberarea pașapoartelor în regim de urgență și la eliberarea cazierului judiciar și le mulțumim pentru înțelegere!”, se mai arată în declarația MAI.

Agenția Servicii Publice a confirmat informațiile MAI și a declarat că nu poate examina și elibera pașapoarte depuse în regim de urgență – 24 de ore și ziua adresării – pentru persoanele cu vârsta peste 14 ani: „Până la remedierea situației, aceste cereri nu vor fi recepționate”.

Totodată, reprezentanții ASP au menționat că pe 12 iunie nu vor putea elibera circa 60 de pașapoarte: „Echipele ASP iau legătura cu fiecare cetățean afectat pentru a oferi informații și sprijin”.

***

Amintim că, pe 9 iunie, și Aeroportul Chișinău s-a confruntat cu probleme tehnice. Astfel, anumite sisteme informaționale ale aerogării au fost indisponibile. Ulterior, vicepremierul Vladimir Bolea a declarat că defecțiunile tehnice au fost cauzate de instabilitatea rețelei de electricitate din Ucraina, afectată de bombardamentele rusești.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Victoria Furtună

Furtună îi răspunde lui Șalaru, care a acuzat-o de „propagandă pentru război”: „Insinuări nefondate”

Victoria Furtună, lidera Partidului „Moldova Mare”, a reacționat după ce fostul ministru al Apărării, Anatol Șalaru, a anunțat că va depune plângeri penale împotriva sa în România și Ucraina, acuzând-o de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război. Furtună respinge acuzațiile și susține că „doctrina formațiunii nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

Într-un comentariu pentru NewsMaker, Partidul „Moldova Mare” a declarat că acuzațiile lui Anatol Șalaru sunt „insinuări nefondate”.

„PP Moldova Mare va depune toată diligența, ca cetățeanul Anatol Șalaru, înainte de depunerea denunțului, să fie preîntâmpinat de răspundere penală pentru denunțarea cu bună știință falsă și calomnioasă. Iar în cazul în care, sesizarea sa va avea un conținut fals și calomnios, acesta va urma să suporte consecințele juridice de rigoare”, se arată în mesaj.

Furtună susține că „Moldova Mare” este „o denumire istorică a formațiunii statale moldovenești, iar doctrina Partidului Moldova Mare nu conține postulate militariste sau revizioniste”.

„Prioritatea noastră este dezvoltarea țării, ridicarea nivelului de viață după dezastrul de 34 de ani de independență și o politică diplomatică echilibrată, cu plasarea intereselor naționale pe primul plan și poate să-și permită luxul de a comenta insinuările nefondate venite de la diferite rămășițe cadaverice politice care nu au avut potență să ofere poporului o viață mai bună aici acasă — în Moldova cea Mare a Poporului”, a mai adăugat lidera partidului.

Amintim că, fostul ministru al Apărării din Republica Moldova, Anatol Șalaru, a anunțat pe 3 iulie că va depune plângeri penale împotriva Victoriei Furtună, lidera partidului „Moldova Mare”, atât în România, cât și în Ucraina. Șalaru o acuză pe fosta procuroră de „trădare”, „comunicare de informații false” și „propagandă pentru război”, după ce aceasta a lansat declarații contradictorii despre teritoriul Moldovei istorice din dreapta Prutului și de sudul Basarabiei aflat în prezent în componența Ucrainei.

***

Precizăm că pe 2 iulie, de ziua comemorării domnitorului Țării Moldovei, Ștefan cel Mare și Sfânt, președinta Partidului „Moldova Mare”, Victoria Furtună, a publicat o postare pe rețelele sociale, după o vizită la Mănăstirea Putna.

„Astăzi, la Putna – locul de odihnă veșnică al marelui nostru domnitor Ștefan cel Mare și Sfânt am venit cu echipa Partidului Moldova Mare să cinstim memoria celui care a fost scutul neamului moldovenesc și păzitorul credinței. De aici din locul sacrului mormânt ne adresăm tuturor moldovenilor fie că trăiesc la est sau la vest de Prut, fie în nord sau în sud. Noi suntem același neam, cu rădăcini adânci, cu suflet curat și cu o istorie care ne unește, nu ne separă.

Ștefan cel Mare n-a fost doar un domnitor, ci o forță a unității și a demnității. Sub sceptrul lui s-a născut Moldova Mare hotar sfânt între lumi, scut al creștinismului și a valorilor neamului nostru.
Astăzi, când uitarea și dezbinarea încearcă să ne fure identitatea, noi, moldovenii din R. Moldova ne ridicăm și spunem: suntem uniți suntem demni, suntem urmașii strămoșilor noștri. Cu credință, cu curaj și cu respect pentru jertfa înaintașilor noștri, vom merge mai departe pentru Moldova Mare, pentru viitorul nostru, al tuturor moldovenilor”, se menționează în postarea acesteia.

Anterior, într-un interviu pentru jurnalistul Gheorghe Gonța, fiind întrebată dacă nu este mai simplu ca Republica Moldova să se unească cu România, pentru a-și rezolva toate problemele, Victoria Furtună a răspuns: „Numai dacă țara asta se va numi Moldova Mare și Parlamentul va fi la Chișinău, iar președinte va fi Victoria Furtună”.

Potrivit TVR Moldova, la 18 mai, a avut loc o masă rotundă, cu pretenții de eveniment științific, cu tema „Identitatea națională. Adevărul istoric. Valori și tradiții milenare”, în cadrul căreia Victoria Furtună a făcut mai multe declarații contradictorii legate de sudul Basarabiei, aflat, în prezent, în componența Ucrainei: „ (…) Și vă mai spun astăzi, cu subiect și predicat, că noi nu suntem mici, nu suntem neputincioși, noi suntem mutilați de graniță, cu rigla, și furați de ieșirea la mare prin Bugeac, fără ieșirea la mare, Moldova noastră este ca un leu în lanțuri”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: