Serviciul Vamal: Încasările la buget s-au dublat timp de doi ani
Full Article 1 minutes read

Serviciul Vamal: Încasările la buget s-au dublat timp de doi ani

Serviciul Vamal informează că veniturile încasate la bugetul de stat în anul 2022 au depășit suma de 33,879 miliarde lei. Potrivit unui comunicat de presă publicat pe 3 ianuarie, suma înregistrată în anul 2022 este cu 18.65% mai mare față de anul 2021 și cu 50,4% față de anul 2020.

Totodată, în luna decembrie 2022 au fost înregistrate încasări de 3,405 miliarde lei, cu 11.2 % mai mult față de luna decembrie 2021.

În continuare, ponderea cea mai mare o dețin plățile provenite din administrarea TVA, urmate de accize și taxe vamale.

Referitor la categoriile de mărfuri supuse accizelor, cel mai mare contribuabil rămâne a fi sectorul petrolier, cu o pondere de circa 43.5%, urmat de produsele din tutun, care generează de 32% și autovehicule, cu o cotă de peste 17.5% din suma totală a accizelor.

„Creșterea încasărilor administrate de Serviciul Vamal este determinată, preponderent, de perfecționarea controlului vamal, declararea autentică a bunurilor de către agenții economici de bună-credință, dar și de progresele înregistrate în domeniul antifraudă”, se arată într-un comunicat emis de Serviciul Vamal.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la existența jurnalismului de calitate susținându-ne pe Patreon! În acest fel, puteți fi parte a schimbării în bine a Moldovei. Datorită sprijinului vostru, vom putea implementa și mai multe proiecte noi și importante. Vă punem la dispoziție 6 modalități de a ne sprijini. În schimb, vă oferim content exclusiv și cadouri plăcute. Accesați linkul pentru a deveni patronul nostru. Nu este deloc greu, în schimb este atât de plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: