Sex la lecții. Cum un video în care o studentă de la ASEM „face sex” a devenit viral în Moldova
Full Article 7 minutes read

Sex la lecții. Cum un video în care o studentă de la ASEM „face sex” a devenit viral în Moldova

Ce s-a întâmplat 

Cu aproape o săptămână în urmă, pe rețelele sociale a fost distribuită o înregistrare video în care o studentă a Colegiului Național de Comerț al ASEM ar fi făcut sex în timpul prelegerilor online, uitând să deconecteze camera video. Ce-i drept, din înregistrarea pe care o colegă de grupă de-a tinerei a publicat-o pe internet nu e clar aproape nimic și nu se poate afirma, că acesta a fost un act sexual. Profesoara care preda atunci lecția a rugat studenta să deconecteze camera.

Ce a urmat

O sursă a NM de la facultatea la care învăța studenta respectivă (a fost exmatriculată) susține că o colegă de grupă a reușit să filmeze cele întâmplate și înregistrarea s-a răspândit mai întâi pe chat-urile Academiei, apoi și pe rețelele sociale, iar internauții plasau fragmente în propriile story’s.

La 28 octombrie, „Komsomolskaia pravda v Moldove” a publicat pe site-ul său o informație despre acest caz, menționând de câteva ori numele studentei. Informația a fost însoțită de un screenshot, în care se vede clar și numele de familie al fetei. Istoria a fost preluată de alte surse media, „asigurând-o” cu titluri tendențioase și fără a clarifica în vreun fel situația.

Iată cum a relatat despre aceasta „Komsomolskaia pravda” (KP), de exemplu: „Un film interesant a avut loc la Colegiul Național de Comerț. În timpul unei prelegeri online, studenta *** a făcut sex, dar a uitat să deconecteze camera. E bine că a deconectat măcar sunetul”.

Dar iată un citat de pe portalul anonim Sinteza.org: „Un caz cam neplăcut, dar interesant s-a produs la Colegiul Național de Comerț al ASEM, în timpul unei prelegeri online. O studentă a uitat, probabil, că are camera conectată și a decis să se relaxeze în timpul lecției”.

Bloknot-moldova a publicat știrea cu următorul titlu: „Tânăra *** a devenit cunoscută în toată țara”. Portalul enews.md și-a intitulat astfel știrea: „Sancțiune pentru sex: O studentă care a făcut sex cu camera web conectată a fost exmatriculată de la ASEM”.

Ce spun cei de la Academie

La Academia de Studii Economice nimeni nu a comentat oficial situația, dar rectorul Grigore Belostecinic a spus pentru KP că a văzut înregistrarea și că în aceasta nu e nimic clar. Întrebat cum va fi sancționată studenta pentru această situație și dacă ar putea fi exmatriculată de la colegiu, Belostecinic a spus: „Dar ce ar putea să-i fie? Oare la noi e interzis să faci sex? În toate casele se face sex. E rău că atunci era conectată camera. Cred că nimeni nu trebuie să intervină dacă cineva a făcut sex”.

Câteva zile mai târziu, directorul Colegiului Național de Comerț, Lidia Pleșca a comunicat pentru Jurnal TV că s–a decis ca studenta care ar fi făcut sex și studenta care a publicat înregistrarea pe internet să fie exmatriculate.

„Când am aflat despre aceasta, am discutat cu toți studenții grupei, ca să înțelegem, ce s-a întâmplat. Toți studenții au fost șocați de acest caz. Dirigintele a contactat tânăra care a cerut scuze pentru toate. Noi am fost șocați și am decis s-o exmatriculăm”, a spus Pleșca.

Rectorul academiei Belostecinic nu a fost de acord cu decizia luată la colegiu. El consideră că toți profesorii din Moldova ar trebui să aibă „discuții educative” cu discipolii lor. „Astfel de discuții sunt necesare, ținând cont de trecerea la studiile online. Studenților ar trebui să li se explice, cum să se comporte în timpul prelegerilor online. Nu cred că ar trebui să se ajungă până la exmatricularea din școală sau la alte măsuri grave împotriva celor care uneori își permit abateri de la procesul de instruire”, a menționat rectorul.

Ce spune mama studentei

Potrivit afirmațiilor lui Pleșca, care a discutat cu părinții fetelor exmatriculate, mama studentei din înregistrarea video intenționează s-o acționeze în judecată pe tânăra care a filmat și a postat înregistrarea pe internet.

„Din discuție, am înțeles că mama este supărată că acum toți știu despre acest incident, iar problema constă în faptul că fiica sa nu știe, cum va trăi mai departe în sat”, a spus directorul colegiului.

Ce spun psihologii și apărătorii drepturilor omului

Psihologul Angelica Frolov a menționat pentru NM că societatea noastră are foarte multe probleme ce țin de percepția sexului și a sexualității.

„Cu părere de rău, aceasta este parte a culturii și religiei noastre. Sexul este considerat ceva rușinos, păcătos. Drept urmare, în astfel de situații, în oameni se trezește rușinea, iar acesta este un sentiment foarte neplăcut. Și pentru a-i face cumva față, mulți încep să-i jignească pe cei din cauza cărora a apărut acest sentiment. Altfel spus, toate aceste atacuri sunt din cauza unor frici interne, a rușinii și a frustrării”, consideră psihologul.

Potrivit afirmațiior sale, exmatricularea studentei poate fi considerată ca abuz de serviciu din partea directorului colegiului. Trebuia să se clarifice exclusiv cu persoana care a înregistrat și a distribuit video-ul despre viața privată a unei persoane fără acordul acesteia, a remarcat psihologul. „Faptul că cineva a făcut sex acasă, în timpul prelegerilor de la universitate, nu poate fi un motiv pentru a fi exmatriculat. În acest mod, ei pur și simplu s-au spălat pe mâini de soluționarea acestei chestiuni. Nu există persoana, nu există problema. Este o abordare infantilă”, a menționat Angelica Frolov.

Ea consideră că în societatea noastră, de mult e timpul ca sexul să fie normalizat și să se conștientizeze faptul că acest lucru este firesc, este parte a vieții noastre și a relațiilor dintre oameni. Iar atâta timp cât este o atitudine atât de nesănătoasă față de sex, e prea puțin probabil că societatea va fi capabilă de relații mature și armonioase, a adăugat psihologul.

Ana Trifan, specialistă în comunicare la Centrul Internațional La Strada Moldova, a scris pe pagina sa de Facebook că acesta este un caz din care pedagogii, psihologii școlari pot învăța și evolua profesional.

Iar instituțiile de învățământ, în opinia lui Trifan, ar putea să se gândească la organizarea unor activități educative la subiectul siguranței minorilor în mediul online și să discute despre răspunderea juridică pentru publicarea datelor cu caracter personal, precum și chestiuni ce țin de sexting, educație sexuală, noțiuni de cultură a consimțământului și limite personale.

În loc să exmatriculeze studenta, reprezentanții colegiului trebuiau să discute constructiv cu eleva care avea conectată camera, s-o ajute să depășească trauma și să se reintegreze în societate, consideră Trifan. Ea mai spune că trebuia să se discute și cu eleva care a filmat și a distribuit imagini cu caracter personal pe internet.

„Ea [fata din imaginile video] trebuie ajutată să înțeleagă unde a greșit și să depășească trauma. Dacă ea nu trăiește trauma acum, aceasta se va manifesta în timp, după ce va digera situația”, a menționat  Ana Trifan.

În opinia sa, cadrele didactice ar mai trebui să vină cu declarații sănătoase pentru presă, prin care să demonstreze că pedagogia înseamnă să fii alături de discipol oricum ar fi el și să-l ajute să crească, să învețe din erori. „De asemenea, ar trebui să revadă curricula la modulul Psihopedagogie. Să înțeleagă, cât de sănătos și corect este faptul că fata are alături un părinte care încearcă să o protejeze, să-i apere drepturile în instanță, dacă va fi nevoie”, a concluzionat experta La Strada.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: