Shell a anunțat că renunță la petrolul și gazul din Federația Rusă
Full Article 2 minutes read

Shell a anunțat că renunță la petrolul și gazul din Federația Rusă

Gigantul petrolier anglo-olandez Shell a sistat în totalitate achizițiile de petrol din Rusia de pe piața spot. Informația a fost făcută publică pe 8 martie, prin intermediului unui comunicat de presă. Mai mult, compania a decis să renunțe treptat la produsele petroliere rusești, la gazul natural și la gazul lichefiat din Federația Rusă.

Este o provocare dificilă. Modificarea acestei părți a sistemului energetic va necesita acțiuni coordonate din partea guvernelor, furnizorilor de energie și a consumatorilor, iar trecerea la alte surse de energie va continua un timp mult mai îndelungat”, se arată în declarația Shell.

Compania a precizat că își cere scuze pentru că nu a luat această decizie încă săptămâna trecută. „Decizia de săptămâna trecută de a achiziționa petrol din Rusia pentru producerea produselor precum benzină sau motorină diesel, în pofida faptului că ne gândeam la securitatea furnizărilor, a fost greșită și ne cerem scuze”, se mai arată în comunicat.

Precizăm că țările occidentale nu au instituit deocamdată sancțiuni față de importul petrolului rusesc, pentru a preveni scumpirea și mai semnificativă a acestuia, însă potrivit agențiilor străine, subiectul este discutat în UE și SUA. BBC scrie că interdicția exportului de petrol și gaz va fi deosebit de dureroasă pentru Rusia. De exemplu, analiștii de la Capital Economics estimează că sancțiunile vor provoca căderea PIB-ului Rusiei cu 25% și creșterea cursului dolarului american până la 200 ruble. Inflația în acest caz poate ajunge la 30%.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: