”Show de prost gust”. Reacția Agenției Proprietății Publice la declarațiile investitorului privat „Gările Auto Moderne”
Full Article 4 minutes read

”Show de prost gust”. Reacția Agenției Proprietății Publice la declarațiile investitorului privat „Gările Auto Moderne”

Agenția Proprietății Publice califică drept un „show de prost gust și împotrivire banală” acțiunile agentului economic care a luat în concesiune „Gările Auto Moderne” și avea obligația, potrivit contractului, să investească în această întreprindere, însă nu a făcut-o. Această reacție a fost oferită redacției NewsMaker, după ce, pe 11 septembrie, investitorul privat al companiei „Gările Auto Moderne” a depus o plângere penală la Centrul Național Anticorupție, prin care acuză Agenția Proprietății Publice (APP) de acțiuni ilegale. Mai exact APP este acuzată că  ar fi intrat fără autorizație și ar fi ocupat birourile administrației companiei.

Statul a încredințat companiei private gările și stațiile auto din țară pentru modernizare și profit, o practică obișnuită în țările dezvoltate, a precizat Agenția Proprietății Publice într-o reacție trimisă redacției NewsMaker. Cu toate acestea, compania nu și-a îndeplinit obligațiile contractuale.

„Am semnat un contract care trebuia respectat, altfel putea fi reziliat. În proces, agentul economic nu și-a respectat un punct important și nu a putut demonstra că poate asigura o garanție financiară care să arate clar capacitatea lui de a investi și de a fi eficient financiar. Astfel, am decis să reziliem contractul. A urmat contestarea deciziei în instanță, iar noi am așteptat răbdători ca instanța să se pronunțe și să ne spună dacă pașii noștri de a rezilia contractul au fost corecți sau nu. Au trecut doi ani de atunci, iar instanța a decis că aveam dreptate, că acesta este contractul semnat de ambele părți, moment în care am acționat”, se menționează în reacția APP pentru NewsMaker.

Acțiunile recente ale investitorului privat sunt catalogate de Agenția Proprietății Publice drept „un show de prost gust”. Totuși, depunerea unei plângeri în instanță este un drept legal de care acesta poate beneficia oricine, mai spun reprezentanții APP.

„Ce vedem mai departe est un show de prost gust, o împotrivire banală a unui agent economic care miza să facă bani, căruia statul i-a oferit dreptul și încrederea, dar care, în final, nu a putut satisface așteptările. Evident că vedem împotrivire, e vorba despre afaceri, dar greșelile în afaceri costă și nu te așteaptă nimeni să demonstrezi cât de brav ești. A depune o plângere este doar un act demonstrativ, au dreptul să își folosească dreptul legal, așa este normal într-un stat de drept. Noi considerăm că statul își apără dreptul și acționăm exact în termeni legali. Interesul cetățenilor este ca gările și stațiile auto să fie gestionate în mod profesionist; acum suntem în procesul de preluare, iar prioritatea noastră imediată este să le aducem la o bună funcționare și să atragem investiții pentru modernizare”, se mai menționează în reacția APP.

Amintim că, pe 11 septembrie, investitorul privat al companiei „Gările Auto Moderne” a depus la Centrul Național Anticorupție o plângere penală prin care acuză Agenția Proprietății Publice că ar fi intrat ilegal în birourile administrative ale companiei și le-ar fi ocupat abuziv fără o decizie a instanței de judecată. Detalii AICI.

***

Pe 17 decembrie 2018, a fost semnat contractul de concesiune a autogărilor cu SRL „Gările Auto Moderne”, valabil pe o perioadă de 25 de ani. Conform angajamentelor contractuale, partenerul privat urma să modernizeze 30 de gări și stații auto în termen de maximum trei ani, angajament pe care nu și l-a îndeplinit.

Ulterior, în vara anului 2022, contractul de parteneriat public-privat pentru modernizarea autogărilor a fost rezoluționat din cauza neprezentării garanției de bună execuție și neîndeplinirii planului de investiții asumat. Desfacerea contractului a fost decisă de Guvern, prin intermediul comisiei de monitorizare, joi, 25 august. Antreprenorul a fost notificat în luna mai a aceluiași an să remedieze situația în termen de 90 de zile, însă acesta nu a îndeplinit cerința.

Pe 5 septembrie 2022, fondatoarea din Ucraina a SRL „Gările Auto Moderne”, Oxana Demcenco, a anunțat că a atacat în judecată decizia Guvernului de a rezoluționa contractul de parteneriat public-privat ce prevedea modernizarea autogărilor. Detalii AICI.

Pe 19 august 2024, Agenția Proprietății Publice anunță că a demarat procesul de preluare în administrarea statului a gărilor și stațiilor auto din Republica Moldova. Detalii AICI. În aceeași zi, Compania „Gările Auto Moderne” a depus o cerere prealabilă solicitând anularea ordinului emis de Agenția Proprietății Publice (APP).


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: