„Și-a depășit atribuțiile”. Un deputat socialist lansează acuzații grave la adresa Curții Constituționale
Full Article 3 minutes read

„Și-a depășit atribuțiile”. Un deputat socialist lansează acuzații grave la adresa Curții Constituționale

Deputatul PSRM, Vasile Bolea acuză Curtea Constituțională (CCM) că și-ar fi depășit atribuțiile și a încălcat mai multe legi. Declarația a fost făcută în cadrul ședinței din 7 mai, în cadrul căreia este examinată constituționalitatea Acordului de împrumut în mărime de 200 mln de euro din partea guvernului Rusiei.

Vasile Bolea susține că CCM a modificat din proprie inițiativă sesizarea depusă de deputatul din grupul Pro Moldova, Serghei Sîrbu.

„La momentul examinării sesizării, Curtea cunoștea că sesizarea a fost tardivă și se referea la niște acte care și-au produs efectul pentru procedura de examinare a sesizărilor Curții. Contrar acestui fapt, Curtea a recurs la examinarea sesizării, modificând solicitarea autorului sesizării, fără solicitarea părții și a altor subiecți, care după procedură, nu puteau să fie prezenți la examinarea sesizărilor în fața Curții, deoarece în acel moment se aflau în parlament”, a argumentat Vasile Bolea.

Astfel, potrivit socialistului, sesizarea depusă de deputatul Serghei Sîrbu a fost examinată după adoptarea legii nr. 57 pentru ratificarea acordului, când hotărîrile guvernului, solicitate de a fi suspendate, fuseseră deja adoptate și și-au produs efectul. Prin urmare, contrar cerințelor din sesizarea deputatului Sîrbu de a suspenda ambele hotărîri de guvern, Curtea ar fi examinat necesitatea suspendării Legii nr.57.

„Fără a motiva clar, CCM și-a depășit atribuțiile și nu a suspendat hotărârile de guvern, cum s-a solicitat în sesizarea nr. 56, dar a suspendat Legea nr 57, care fusese adoptată de parlament”, a spus Bolea.

Deputatul PSRM susține că CCM a încălcat Legea cu privire la CCM și Legea din Codul Jurisdicției Constituționale – a suspendat nu numai acțiunea, dar și procedura de intrare în vigoare a Legii nr. 57.

De asemenea, Vasile Bolea a spus că sesizările depuse de deputații din opoziție conțin mai multe inexactități și argumente politice.

„Nu sunt motivate din punctul nostru de vede în dreptul constituțional, dar nici nu sunt argumente de fond care să demonstreze neconstituționalitatea actelor normative respective și a prevederilor contestate din acord, constituționalitatea cărora se dezbate astăzi. Parlamentul consideră sesizările respective neîntemeiate și motivate politic”, a spus socialistul.

Președinta CCM, Domnica Manole, l-a întrerupt pe deputatul Vasile Bolea:

„Aș dori din partea dvs să aud contraargumente împotriva argumentelor de neconstituționalitate invocate de autorii sesizărilor”, a spus Manole.

La rîndul său, Bolea a argumentat că va expune argumentele în continuare.

Amintim că, în aceste momente, se desfășoară ședința Curții Constituționale, în cadrul căreia este examinată constituționalitatea acordului care prevede acordarea creditului rusesc în valoare de 200 de milioane de euro. Anterior, Curtea Constituțională a suspendat acordul, până la examinarea cauzei în fond, după sesizarea depusă de deputatul din grupul parlamentar Pro Moldova, Sergiu Sîrbu.

Mai multe prevederi ale respectivei legi au fost contestate și de deputații din Partidul Politic Platforma Demnitate și Adevăr și Partidul Acțiune și Solidaritate.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: