„Simpli mercenari, de vânzare oricui îi plătește”. Reacții la reuniunea politicienilor lui Șor de la Moscova
Full Article 10 minutes read

„Simpli mercenari, de vânzare oricui îi plătește”. Reacții la reuniunea politicienilor lui Șor de la Moscova

Reuniunea politicienilor din Moldova, afiliați oligarhului fugar Ilan Șor, de la Moscova și „crearea Blocului politic Victorie” a provocat un val de reacții. În timp ce unele persoane au declarat că politicienii respectivi vor să ducă Republica Moldova în sfera de influență a Federației Ruse, calificându-i ca „trădători” sau „mercenari”, alții au criticat conducerea țării că nu i-a tras la răspundere până acum. NewsMaker a făcut o sinteză a reacțiilor. 

„Să nu uitați aceste fețe trădătoare”

Fostul ministru al Apărării Anatol Șalaru a declarat că politicienii afiliați lui Șor doresc să transforme țara noastră într-o „enclavă rusească”. Anatol Șalaru a adăugat că, în aceste condiții, este nevoie de consolidarea tuturor forțelor politice pro-europene din Republica Moldova.

La Moscova a avut loc congresul lepădăturilor pro-ruse, care au constituit așa zisă mișcare de opoziție „Pobeda”. Această mișcare, condusă de Șor, vrea să preia puterea în Republica Moldva și să o transforme într-o enclavă rusească. Evghenia Guțul a vorbit despre marea amenințare la adresa lumii ruse din Republica Moldova – căsătoriile gay. După care în scenă au fost invitați doi reprezentanți notorii ai LGBT, cântăreții Kirkorov și Bascov, mari prieteni ai lui Dodon. Republica Moldova este o țintă a Rusiei și pericolul este foarte mare. E nevoie de consolidarea tuturor forțelor proeuropene pentru a rezista”, a scris ex-ministrul Apărării pe Facebook.

Iar ministrul Dezvoltării Economice și Digitalizării Dumitru Alaiba l-a numit pe Ilan Șor un „politician corupt”, iar membrii echipei acestuia – „mercenari”.

Unii deja au început a crede că Șor trăiește doar în televizor și doar de acolo trage discursuri la adunări de partid. Dar nu, el există în realitate. Fugar în toată lumea civilizată pentru spălătorii de bani și alte crime, Șor face evenimente politice la Moscova, se simte om liber, luptă pentru a proteja interesele Rusiei în Moldova. Noi am știut dintotdeauna, dar niciodată nu a fost mai clar ca acum cine este sponsorul și protectorul marii corupții din Moldova. Kremlinul interzice vinurile noastre, interzice fructele noastre, în schimb permite accesul politicienilor corupți ca Șor și alții. (…) Iar despre cei din „echipa” noului „bloc”… of, nici trădători nu-i poți numi. Trădător implică ceva cu un sens mai adânc. Că ai fi avut așteptări de la om, iar el/ea le-a dezamăgit. Ei nici trădători nu sunt. Simpli mercenari, de vânzare oricui îi plătește. Bani mulți pe așa ceva nimeni nu dă, deci se vând cu ieftin”, a menționat oficialul pe Facebook.

Ministrul Alaiba a declarat că „cea mai bună” garanție pentru protejarea viitorului țării noastre este integrarea europeană și toate reformele de pe acest parcurs.

De cealaltă parte, membrul Blocului politic „Împreună” Alexandr Slusari a sugerat că actuala guvernare ar fi eșuat în lupta cu persoanele care încearcă să submineze Republica Moldova.

Această grupare politico-criminală este gata să dea foc la țară. Banda respectivă s-a ridicat și a distrus economia țării atunci când la guvernare au fost așa-zise alianțe pro-europene. (…) În 2021 Moldova era foarte aproape de a îngropa definitiv gruparea Șor, care cu mare greu a trecut în Parlament. Tot ce era necesar după alegerile parlamentare, având un val puternic de încredere a poporului, un guvern competent, reforma rapidă a justiției și interzicerea promptă a partidului respectiv. În schimb am primit pe „решала” Spînu, Marina Tauber, candidat la Bălți, cu coruperea deschisă a alegătorilor, care, apropo, până în ziua de azi nu este pedepsită. După 3 ani, gașca criminală în frunte cu oligarhi-trădători de Patrie vrea să revină la putere pe baionetele armatei ruse, propaganda toxică și multiple greșeli ale guvernării actuale. Eu voi lupta cu toate mijloacele posibile cu această alianță a criminalilor și agresorilor străini. Este țara mea, nu a lor!”, a declarat Alexandr Slusari pe Facebook.

Jurnalistul Vitalie Călugăreanu a declarat că există instrumente necesare prin care exponenții lui Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, pot fi pedepsiți, însă acestea nu sunt folosite.

V-ați votat și lege special pentru condamnarea separatismului… Trădarea de patrie este demult în Cod. Deam în așa hal să lăsați taracanii să facă ce vor în țara asta – chiar îi de neînțeles. Să nu uitați să le mai ridicați imunitatea de vreo 3 ori când revin”, a comunicat jurnalistul pe Facebook.

Consilierul prezidențial pentru afaceri europene și comunicare strategică Igor Zaharov a spus că moldovenii „nu vor permite” ca țara să fie condusă de „steaua sovietică a războiului”.

Cum poți să mergi și să creezi un bloc de opoziție din Republica Moldova, la Moscova, în capitala unui stat agresor? Uitați-vă la această poză și să nu uitați aceste fețe trădătoare, care umilesc țara noastră. Să stea la Moscova și să facă acolo politică, că oricum majoritatea au cetățenie rusă. Să vedem cât timp durează până ajung la închisoare sau chiar mai rău. Moldovenii sunt mai deștepți decât cred ei. Noi nu vom permite ca steaua sovietică a războiului să conducă țara noastră”, a scris Igor Zaharov pe Facebook.

Expertul în domeniul politicii externe din cadrul comunității WatchDog Andrei Curăraru a declarat că „Blocul Victorie”, despre crearea căruia a anunțat Șor în timpului evenimentului din capitala rusă, nu există din punct de vedere juridic.

Nu există juridic bloc politic în afara campaniei electorale. Campania este destul de îndepărtată, este o declarație politică de afiliere a acestor organizații care și așa cunoșteam că sunt afiliate lui Șor. Sunt niște formațiuni cu mai multe probleme, inclusiv juridice, privind participarea loc în campaniile anterioare. Trebuie să vedem cum va fi asta calificată inclusiv de sistemul de justiție de la noi. Trebuie să înțelegem cum au fost finanțat eveniment, cine a plătit deplasarea încolo a liderilor politici, acei artiști emeriți care au fost acolo, dar să înțelegem care a fost și mesajul pentru că înțelegem că au fost mai multe mesaje controversate inclusiv din partea bașcanului Găgăuziei care ar putea să cadă sub incidența legislației penale din Republica Moldova”, a comunicat expertul pentru Radio Moldova.

„De procedat exact cum a procedat Israelul”

Președintele Partidului Național Moldovenesc (PNM) Dragoș Galbur a catalogat participanții evenimentului politic de la Moscova „trădători” și „cozi de topor”. Liderul PNM a criticat conducerea Republicii Moldova pentru că nu-i va trage la răspundere.

Cozile de topor și trădătorii Republicii Moldova și-au dat astăzi întâlnire la Moscova, acolo unde au format Blocul politic Victoria (Pobeda), condus de Ilan Șor, sub oblăduirea serviciilor speciale ale Federației Ruse. În sfârșit, Șor și-a reunit toate partidele căpușe într-o singură structură politică. (…) Ca de fiecare dată, la întoarcerea în Chișinău, nimeni nu va păți nimic și SIS-ul nu va împacheta pe nimeni pentru trădare de patrie, cum nu a făcut-o vreodată. (…) Păcat că avem așa o conducere slabă în asemenea vremuri tulburi”, a scris Galbur pe pagina sa de Facebook.

Mai mult, politicianul a sugerat că oligarhii fugari și slugile Federației Ruse din Moldova ar trebui lichidate, la fel cum a făcut serviciul secret israelian Mossad cu responsabilii masacrului de la Olimpiada din Munchen, atunci când au fost omorâți mai mulți cetățeni ai Israelului.

Cu oligarhii fugari și cu slugile Rusiei la Chișinău trebuie de procedat exact cum a procedat Israelul cu organizatorii masacrului de la Olimpiada din Munchen, din 1972. Altă soluție nu văd”, a menționat el.

Declarația lui Dragoș Galbur a provocat reacții critice din partea lui Ilan Șor și deputata Marina Tauber. Parlamentara și-a anunțat chiar intenția de a depune o sesizare la Procuratură.

Discursul politic sub conducerea PAS a ajuns la fundul sacului. Și deja corcitura pro-guvernamentală Dragoș Galbur cere în mod deschis asasinarea candidaților opoziției. Veți spune, acesta este un politician nebun. Singurul lucru pe care îl vedem este reacția, sau mai degrabă lipsa acesteia, din partea organelor de drept și reprezentanților puterii”, a scris Șor pe canalul său de Telegram.

Este imposibil de crezut că în secolul XXI, într-o țară pretins democratică, am putea auzi apeluri publice de a elimina opoziția. Dar exact acest lucru s-a întâmplat în Moldova. (…) Astfel de declarații sunt inacceptabile, indiferent unde sunt făcute. Pe lângă faptul că ne aruncă țara înapoi în Evul Mediu, sunt încălcate numeroase principii ale Constituției, inclusiv libertatea de exprimare și de asociere. Apelul deschis la discriminare pe criterii etnice și incitarea la ură sunt infracțiuni penale”, a scris, la rândul său, deputata Marina Tauber.

Parlamentara a anunțat că va sesiza Procuratura cu privire la declarațiile lui Galbur.

Solicităm autorităților să condamne public această declarație. Depunem o cerere la procuratură și ne așteptăm ca acest caz să facă obiectul unei anchete corespunzătoare”, a menționat ea.

În replică la mesajul lui Tauber de a-l denunța la Procuratură, liderul PNM a spus că „abia așteaptă” citația.

Kremlinul ripostează. Marina Tauber mă amenință cu Procuratura. Nu i-a plăcut mesajul meu de ieri, unde am scris că, cu slugile Rusiei și cu oligarhii fugari trebuie de procedat exact așa cum a procedat Israelul cu teroriștii de la Munchen în 1972. Deci, conform dânsei, eu mă identific cu Israelul și tot eu sunt nazist. „Logic!” Interesant e că eu nu am dat nume, iar ea s-a simțit vizată în categoria „slugile Rusiei la Chișinău”.  Abia aștept citația la Procuratură”, a scris Dragoș Galbur pe rețelele de socializare.

Politicienii lui Șor, reuniune la Moscova

Precizăm că, pe 21 aprilie, într-un hotel din Moscova, Federația Rusă, a avut loc un eveniment al politicienilor și partidelor de opoziție afiliate fugarului Ilan Șor. Pe lângă Ilan Șor, printre alții, au fost prezenți bașcanul Găgăguziei Evghenia Guțul, președintele Adunării Populare al Găgăuziei Dmitrii Constantinov, liderul „Șansă” Alexei Lungu, deputații Marina Tauber, Vasile Bolea, Irina Lozovan și președinta „Renaștere” Natalia Parasca.

În timpul evenimentului, Ilan Șor a anunțat despre „crearea Blocului politic Victorie” și i-a prezentat pe membrii acestuia. Astfel, Șor va fi liderul „blocului”, Guțul – secretarul executiv, iar Tauber – secretar. Printre membri se numărări și liderul „Șansă” Alexei Lungu, lidera Partidului „Renaștere” Natalia Parasca, deputații Reghina Apostolova, Denis Ulanov, Vadim Fotescu, Vasile Bolea, Alexandr Nesterovschi, Irina Lozovan.

Evenimentul de la Moscova a fost marcat inclusiv de un concert, în cadrul căruia au evoluat mai mulți artiști. Printre care ansamblul Orizont din Republica Moldova, cântăreții ruși Nikolae Baskov, Filip Kirkorov și Jasmin, soția lui Șor. Nikolae Baskov și Filip Kirkorov au cântat inclusiv în limba română.

***

Precizăm că, pe 5 martie, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) Alexandru Musteață a anunțat că SIS a intrat în posesia mai multor date care indică că Federația Rusă ar dori să compromită aderarea Republicii Moldova la Uniunea Europeană, prin implicarea în procesele electorale din 2024 și 2025. În aceste acțiuni, Rusia va implica 3 categorii de actori: actorii politici deschis declarați pro-Federația Rusă, actori politici declarați pro-stataliști și actori politici conectați la grupurile criminal organizate. Se planifică generarea mai multor crize inclusiv în regiunea din UTAG sau stânga Nistrului, amplificarea tendințelor radicale de natură separatistă în zona de sud a Republicii Moldova – cel mai important actor pe care mizează Federația Rusă fiind gruparea lui Ilan Șor, dar și organizarea protestelor la Chișinău.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: