Sindicaliștii, îngrijorați că ar putea rămâne fără adaosul de 1300 de lei: Primăriile nu au bani
Full Article 2 minutes read

Sindicaliștii, îngrijorați că ar putea rămâne fără adaosul de 1300 de lei: Primăriile nu au bani

Sindicaliștii s-au arătat alarmați în legătură cu faptul că autorităţile locale nu au bani pentru a achita salariile majorate ale bugetarilor cu 1300 de lei. Deficitul este de la câteva sute de mii de lei în sate şi ajunge la zeci de milioane în oraşe, iar fenomenul a început să ia amploare. Despre această problemă, aceștia au vorbit în cadrul întrunirii din 28 iunie a membrilor Comisiei naționale pentru consultări și negocieri colective (CNCNC), care s-au adunat în incinta Ministerului Sănătății.

Sindicaliștii s-au referit la examinarea propunerii de majorare a salariilor în unitățile bugetare de la nivel local cu 1300 de lei în proiectul Hotărârii Guvernului pentru modificarea Legii bugetului de stat pentru anul 2023. Aceștia sunt alarmanți de faptul că salariații cu un nivel de retribuire mic nu vor beneficia de majorarea salariului lunar până la 4000 de lei, care reprezintă cuantumul salariului minim pe țară și este o garanție de stat minimă în domeniul salarizării.

Președintele Federației Sindecatelor Angajaților din Serviciile Publice din Republica Moldova, Vlad Canțîr, a explicat pentru NM că primăriile nu dispun de banii necasari pentru a acorda cei 1300 de lei.

„Autorităţile locale sunt nevoite să ia banii din fondul de salarii. Guvernul le-a spus că vor găsi resurse și vor restabili sumele necesare. Ei au solicitat cifre exacte pentru a cunoaște situația concretă. Cel mai mult suferă asistenții sociali”, a explicat Canțîr.

Reprezentanții Guvernului le-au propus, drept o cale de ieșire din această criză, comasarea benevolă a două sau a mai multor primării, iar statul promite că va oferi sprijin financiar pentru localitățile care vor decide să se amalgameze. Vlad Canțîr menționează că inițiativa ar putea avea și consecințe negative, cum ar fi reducerea de cadre.

În urma întrunirii, aceștia s-au înțeles să mai organizeze o ședință pe 17 iulie, când vor încerca din nou să găsească un numitor comun.

Amintim că Politica fiscală și vamală pentru anul 2023 prevede ca salariul minim pentru personalul din sectorul bugetar să fie majorat de la 3500 lei la 4000 lei. Totodată, bugetarii vor primi un spor lunar  în mărime de 1300 lei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: