Singurul dintre liderii UE. Orban l-a felicitat pe Putin pentru realegerea în funcția de președinte al Rusiei
Full Article 2 minutes read

Singurul dintre liderii UE. Orban l-a felicitat pe Putin pentru realegerea în funcția de președinte al Rusiei

Premierul ungar Victor Orban i-a trimis o scrisoare lui Vladimir Putin în care îl felicită pentru realegerea sa în funcția de președinte al Rusiei. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvânt al prim-ministrului de la Budapesta, Bertalan Havasci, pe 21 martie, relatează Meduza. Astfel, Orban a devenit unicul lider UE care l-a felicitat pe Vladimir Putin. 

Potrivit lui Havasci, Orban a subliniat în scrisoare că Ungaria pledează „pentru pace”. „Suntem convinși că menținerea dialogului este o condiție prealabilă pentru a obține pacea cât mai curând posibil”, a spus el.

De asemenea, Orban l-a asigurat pe Putin că Ungaria este „pregătită să extindă cooperarea dintre cele două țări în domenii care nu sunt restricționate de dreptul internațional”.

Alegerile prezidențiale din Rusia au avut loc în perioada 15-17 martie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale de la Moscova, Putin ar fi obținut 87,28% din voturile exprimate. După anunțarea rezultatului scrutinului, Putin a fost felicitat pentru victoria sa de președinții Iranului, Belarusului, Serbiei Egiptului, Venezuelei, Turciei, Uzbekistanului, de premierul armean Nikol Pașinian, liderul nord-coreean Kim Jong-Un, prințul moștenitor saudit Mohammed bin Salman Al Saud și de liderul aripii politice a grupării teroriste palestiniene Hamas, Ismail Haniyeh.

La rândul său, Uniunea Europeană a publicat o declarație oficială în care a criticat scrutinul, subliniind absența observatorilor OSCE și desfășurarea acestuia în „condiții de restricții severe”. În același timp, din declarație nu reiese dacă UE recunoaște sau nu rezultatele alegerilor prezidențiale din Rusia.

Precizăm că, în urma algerilor prezidențiale din martie 2024, Vladimir Putin a obținut al cincilea mandat de președinte al Federației Ruse. În 24 februarie 2024, Putin a ordonat invaziei asupra Ucrainei, pe care el a numit-o „operațiune militară specială”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: