SIS: Veaceslav Platon exercită presiuni asupra judecătorilor prin șantaj sau corupere. Ce spune omul de afaceri?
Full Article 3 minutes read

SIS: Veaceslav Platon exercită presiuni asupra judecătorilor prin șantaj sau corupere. Ce spune omul de afaceri?

Serviciul Informații și Securitate (SIS) solicită într-o scrisoare adresată Consiliului Superior al Magistraturii (CSM) să ia măsuri urgente în privința unor judecători care ar fi influențați de Veaceslav Platon. Cel puțin asta reiese dintr-un document publicat de jurnal.md. Contactat de NM, omul de afaceri a dezmințit informațiile.

Scrisoarea șefului SIS

Jurnaliștii au publicat o scrisoare care ar fi semnată de către directorul SIS, Alexandru Esaulenco. Acesta susține că instituția pe care o conduce deține informații precum că omul de afaceri Veaceslav Platon ar exercita presiuni asupra judecătorilor „prin corupere și șantaj”. Mai mult, acesta menționează că scopul ar fi să determine magistrații să adopte anumite decizii favorabile.

„Informațiile semnalează faptul că acțiunile în cauză exprimă intenția persoanei menționate de a-și restabili prin orice metodă, mijloc și forță, inclusiv în afara cadrului legal, drepturile asupra activelor din Moldindconbank, Moldova-Agroindbank, Moldasig, Asito Direct și Alliance Insuarance Group”, se mai arată în scrisoare.

Potrivit SIS, „sursele de informații semnalează că, recent, au fost exercitate influențe la nivelul Judecătoriei Chișinău, în sensul accederii unor persoane de încredere în completele de judecată, dar și în funcții de conducere, cu scopul de a obține „soluții favorabile” pentru Veaceslav Platon pe cauzele penale sau pe dosarele conexe”.

Mai mult, SIS semnalează și un conflict de interese.

„Atrage atenția faptul că președintele Judecătoriei Chișinău, Radu Țurcanu, a numit în unul din completele care ar urma să examineze dosarele de referință magistratul Tatiana Bivol, judecător în sediul Buiucani, care este fiica unuia din avocații lui Platon – Oleg Lozan. Totodată, Tatiana Bivol este inclusă în completul de reexaminare a dosarului penal intentat în privința lui Platon”, se spune în scrisoarea SIS-ului adresată CSM.

Ce spune Platon?

Contactat de NM, omul de afaceri Veaceslav Platon a calificat informațiile despre „minciuni sfruntate” și a menționat că SIS-ul a acționat cu metode similare în timpul când la conducere se afla fostul lider al Partidului Democrat, Vladimir Plahotniuc. Mai mult, Platon a menționat că intenționează să depună o plângere împotriva SIS-ului la Procuratură.

„Mâine ne vom adresa la Procuratură cu solicitarea de a cerceta aceste fapte și de a iniția un dosar împotriva oamenilor care încearcă în acest mod să influențeze opinia publică și sistemul judiciar. SIS-ului i s-a trecut mereu cu vederea orice. De asemenea, voi solicita inițierea unui dosar pe numele unor persoane din SIS care au scris denunțuri pe numele lui Sandu și Manole, pentru a le tăia din pofta de a utiliza astfel de instrumente”, a precizat Platon.

SIS
SIS

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: