SIS propune ca cartelele prepay să fie vândute numai după prezentarea actelor de identitate
Full Article 3 minutes read

SIS propune ca cartelele prepay să fie vândute numai după prezentarea actelor de identitate

Cumpărarea cartelelor preplătite depersonalizate ar putea fi interzisă. Un proiect de lege în acest sens a fost propus de Serviciul de Informații și Securitate (SIS). Altfel spus, vânzarea/cumpărarea unei cartele preplătite de telefonie mobilă nu va putea fi făcută fără prezentarea buletinului de identitate şi înregistrarea cartelei pe numele persoanei care a cumpărat-o, scrie Mold-street.com.

Serviciul de Informaţii şi Securitate argumentează necesitatea unor astfel de măsuri atât prin riscurile de securitate şi nevoia de a putea combate mai eficient criminalitatea, cât şi prin numărul mare de apeluri anonime la serviciul 112. Conform datelor Ministerului Afacerilor Interne, în perioada anilor 2018-2019, de către Serviciul Naţional Unic pentru Apelurile de Urgenţă 112 au fost procesate 5,46 milioane de apeluri, dintre care 35% au fost efectuate de la numere cu cartele preplătite depersonalizate. Totodată, marea majoritate a apelurilor abuzive non-urgente, false, sunt efectuate de Ia numere de cartele preplătite.

Potrivit autorilor proiectului identificarea celor care comit astfel de infracţiuni este dificilă şi are loc deseori foarte tardiv.

Un alt argument adus de SIS este utilizarea cartelelor preplătite de către reţelele de crimă pentru a tăinui identitatea criminalilor. Astfel, s-a constatat că în anii 2018-2019, pe această cale au fost comise două tentative şi un omor la comandă, cinci infracţiuni de omor şi şapte cazuri de tâlhării. Mai mult ca atât, au fost identificate circumstanţe care indică asupra utilizării cartelelor preplătite de către persoanele condamnate şi deţinute în penitenciare, şi care de cele mai multe ori sunt organizatorii infracţiunilor comise de către complicii lor, aflaţi la libertate şi cu care menţin legătura cu ajutorul cartelelor SIM preplătite depersonalizate, susţine SIS.

SIS aduce ca argument şi datele statistice ale Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI), potrivit cărora în perioada anilor 2018-2019, au fost vândute 2,41 milioane de cartele preplătite depersonalizate, din care la 31.12.2019 erau active ceva mai mult de două milioane. În acelaşi timp, numărul total al abonaţilor la serviciile de telefonie mobilă era la finele anului 2019 de 1,73 milioane.

Interzicerea vânzării cartelelor preplătite va avea şi efecte negative. Printre acestea va fi faptul operatorii de telefonie mobilă vor fi nevoiţi să comercializeze serviciile doar prin intermediul punctelor de vânzare ce sunt înregistrate de Centru Naţional de Protecţie a Datelor cu Caracter Personal (CNDCP) drept operatori de date cu caracter personal, mai scrie sursa citată.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: