SIS-ul de la Chișinău va intensifica colaborarea cu Serviciul Român de Informații
Full Article 2 minutes read

SIS-ul de la Chișinău va intensifica colaborarea cu Serviciul Român de Informații

Alexandru Musteață, directorul Serviciului de Informații și Securitate (SIS) al Republicii Moldova, a avut o întrevedere cu Eduard Raul Hellvig, director al Serviciului Român de Informaţii. În cadrul întâlnirii, oficialii au abordat subiecte în vederea prevenirii riscurilor şi ameninţărilor ce pun în pericol securitatea naţională şi regională.

Potrivit unui comunicat al SIS din Moldova, cei doi şefi s-au pronunţat pentru intensificarea relaţiilor de colaborare privind combaterea ameninţărilor transfrontaliere, crimei organizate transfrontaliere, atacurilor teroriste și cibernetice, precum și a radicalizării și dezinformării.

De asemenea, au fost puse în discuție obiectivele asumate de către Serviciul de Informații și Securitate al Republicii Moldova ce vizează reforma instituțională, creșterea gradului de încredere a cetățenilor și transparentizarea activității SIS.

Părțile au trecut în revistă și aspecte cu privire la evoluţiile regionale cu potenţial impact asupra stării de securitate a celor două state.

La fel, cei doi şefi ai serviciilor de informaţii au agreat instituirea de noi mecanisme de cooperare orientate la eficientizarea procesului de contracarare a riscurilor ce afectează climatul regional şi european de securitate.

De menționat că directorul Serviciului Român de Informaţii a avut o întrevedere și cu șefa statului Maia Sandu, precum și cu președintele Parlamentului Igor Grosu.

Potrivit unui comunicat al Președinției, la întrevederea cu Maia Sandu s-a discutat despre opțiunile de reformă a sectorului național de securitate. Președinta a vorbit cu oficialul român și despre nivelul sporit al riscurilor de securitate, posibilitatea intensificării traficului de arme, a atacurilor teroriste și cibernetice, a radicalizării și dezinformării.

La întrevederea dintre Igor Grosu și Eduard Raul Hellvig a participat și președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Lilian Carp. Interlocutorii au discutat despre situația regională complicată și riscurile de securitate pe care le comportă.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: