Slusari acuză TransOil de presiuni asupra Președinției și Guvernului, pentru a permite exportul de grâu. Reacția companiei
Full Article 5 minutes read

Slusari acuză TransOil de presiuni asupra Președinției și Guvernului, pentru a permite exportul de grâu. Reacția companiei

Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari cere guvernului ca în cadrul ședinței de miercuri, 14 aprilie, să prelungească interdicția la exportul de grâu din rezerva de stat. Potrivit acestuia, conducerea companiei TransOil  exercită presiuni asupra guvernului și președinției, pentru a permite exportul grâului. În acest caz, în luna mai, Republica Moldova ar putea crește prețul la produsele de panificație, avertizează Slusari. Contactată de NM, reprezentanții companiei TransOil neagă orice presiune asupra statului.

Potrivit lui Slusari, în perioada 15-21 martie, 14 mii de tone de grâu din rezerva de stat au fost transportate de către o companie din grupul TransOil și depozitate acolo. Pe 29 martie, alte 3 mii de tone de grâu, de proveniență necunoscută deocamdată, au fost, la fel, depozitate la portul Giurgiulești.

„Aveam informația că, în spatele tranzacției foarte dubioase, se află TransOil și Vaja Jhashi (proprietarul companiei TransOil, NM) și că nava Ivanka, pe 29 martie, noaptea și pe 30 martie, dimineața, a încercat să intre în portul Giurgiulești, însă nu a fost admisă. Eu vedeam ce se întâmplă și insultele în adresa mea, însă nu era nevoie de populism și de PR, eram în contact permanent cu serviciile (speciale, NM) și știam că exportul nu va avea loc”, a declarat Slusari.

Presiuni pe guvern și președinție?

Deputatul susține că, pe 30 martie, atât el, cât și reprezentanții Serviciului de Informații și Securitate (SIS) au insistat asupra interzicerii totale a exportului de grâu, nu doar a celui din rezerva de stat, pentru a nu admite epuizarea stocurilor de grâu din țară.

„În tot acest timp, Vaja Jhashi a întreprins numeroase eforturi pentru a influența guvernul și președinția. Prin diferite metode, la care deocamdată nu mă opresc, dar știu că atât factorul intern, cât și extern a fost aplicat pentru a lobba varianta ca grâul să fie scos din țară. Parțial a reușit, fiindcă pe 12 aprilie interdicțiile au expirat, iar altele nu au fost introduse. În toată această perioadă, nava Ivanka nu a plecat, dar a staționat la 10 km de portul Giurgiulești și pe 12 aprilie, întreprinderea care face parte din TransOil a solicitat Agenției Naționale pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) intrarea în port și efectuarea inspecției sanitare pentru încărcarea grâului”, a relatat Slusari.

Vicepreședintele parlamentului a solicitat guvernului să prelungească interzicerea exportului de grâu. În caz contrar, potrivit acestuia, în preajma sărbătorilor pascale, țara s-ar putea confrunta cu un deficit de grîu, care va provoca creșterea prețurilor.

„Speranța mea ca cetățean și reprezentant al sectorului agroindustrial, care a sesizat un risc enorm că vom avea deficit la grâu, creșterea prețului la pâine și probleme în sectorul zootehnic, este că aceste interdicții, minimum din rezerva de stat, dar ideal ar fi în general exportul de grâu, să fie prelungite”, a mai spus Slusari.

TransOil cere explicații de la Procuratura Generală, Guvern și Președinție

Contactați de NM, reprezentanta TransOil Tatiana Babakova a negat orice presiune din partea companiei. Mai mult, aceasta susține că grâul a fost cumpărat perfect legal și nu înțelege în baza căror prevederi legale a fost interzis exportul.

„Vreau să atrag atenția, în primul rând, că infrastructura portuară nu permite accesul navelor cu o încărcătură mai mare de 6 tone. În ceea ce privește statutul Moldovei de membru al Organizației Mondiale a Comerțului, acesta o obligă să respecte anumite reguli, care în prezent, sunt încălcate de către instituțiile de stat. Una dintre companiile grupului nostru (rezidentă a Moldovei) a cumpărat în condiții legale grâu de la un rezident al Moldovei. Grâul a trecut prin procedurile formale de transportare în zona economică liberă, iar asta înseamnă că a fost exportat, întrucât cade sub incidența Legii privind zona economică liberă din 2008. Iar decizia recentă a guvernului contravine acestei legi”, a argumentat Babakova.

Reprezentanta TransOil s-a arătat nedumerită de faptul că actele nu sunt perfectate conform legii: „La ziua de azi, termenul deciziei a expirat, însă nici ANSA, nici comitetul vamal nu perfectează exportul legal. Nu a fost și nu poate fi vorba despre vreo presiune asupra statului. Încercăm să obținem un răspuns clar din partea autorităților – pe baza cărei legislații a fost întocmită Decizia privind interzicerea exportului acestui produs. Din ce motiv agentul economic nu poate încărca cerealele? Dacă procuratura are pretenții față de proveniența inițială a cerealelor, vom cădea de acord cu orice decizie a Procuraturii. Dacă pretenții nu sunt – atunci nu sunt nici motive pentru sistarea exportului. Noi vom lupta pentru dreptatea necesară Republicii Moldova”.

***

Amintim că pe 30 martie, guvernul a impus interdicția de a exporta grâul din rezervele de stat până pe data de 12 aprilie. Ulterior, administrația prezidențială a expediat guvernului un demers în care solicită prelungirea interdicției la exportul de grâu din rezervele de stat până la sfârșitul lunii iunie.

Cabinetul de miniștri s-a întrunit pe 14 aprilie în ședință, însă din cauza lipsei de cvorum (absența ministrului Justiției Fadei Nagacevschi și a bașcanului Găgăuziei, Irina Vlah), aceasta a fost amânată cu două ore și ar urma să se desfășoare la ora 17:00.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: