Slusari critică acțiunile Ministerului Finanțelor. Chicu reacționează: „este un terorist intern” (UPDATE)
Full Article 3 minutes read

Slusari critică acțiunile Ministerului Finanțelor. Chicu reacționează: „este un terorist intern” (UPDATE)

Fostul prim-ministru Ion Chicu a criticat dur declarația deputatului Platformei DA Alexandr Slusari. Într-o postare publicată pe 12 ianuarie pe pagina sa de Facebook, acesta a solicitat Ministerului Finanțelor să-i dea o lecție parlamentarului, privind noțiunile „elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților”. Reacția vine după ce Slusari a afirmat că „datoria statului față de băncile comerciale a crescut de 9 ori” față de anul trecut.

Ex-premierul l-a numit pe Alexandr Slusari „tractorist” și „terorist intern”.

„Rog colegii de la Ministerul Finanțelor să-l invite pe „tractorist” („terorist intern” în limba liberală modernă) și să-i facă o lecție despre noțiuni elementare din domeniul finanțelor publice și managementului lichidităților. Poate va înțelege măcar ce-i mai simplu – deosebirea dintre plasare a VMS și finanțare netă pe parcursul unei perioade”, a scris Chicu.Fostul șef al executivului a argumentat că acțiunile Ministerului Finanțelor (MF) sunt practici normale.

„Plasarea și răscumpărarea VMS este o practică normală a MF din toate țările și nu cred că în lumea întreagă se mai găsește vreun cretin (fără cunoștințe) ajuns vicepreședinte de Parlament să manipuleze cu volumul plasamentului, fără a specifica și finanțarea netă. Dincolo de manipulare, ceea ce face el mai înseamnă și diversiune economică împotriva statului, or acțiunile sale pot provoca creșterea ratelor dobânzilor, cu pierderi colosale pentru buget. Nu cred că acest individ își va asuma responsabilitatea pentru eventuale pierderi bugetare”, a scris Chicu.

Rog colegii de la Ministerul Finanțelor să-l invite pe „tractorist” („terorist intern”, în limba liberală modernă) și…Publicată de Ion Chicu pe Marţi, 12 ianuarie 2021

Reacția vine după ce, în dimineața de 12 ianuarie, vicepreședintele parlamentului Alexandr Slusari a scris pe pagina sa de Facebook că,  de la începutul anului curent, Ministerul Finanțelor deja a luat împrumuturi de la băncile comerciale, iar acestea ar fi în detrimentul intereslor țării.„În primele 6 zile ale anului 2021, Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale peste 703 milioane lei. Pentru comparație, în perioada similară a anului trecut, suma împrumutului era de 83,5 milioane lei sau aproape de 9 ori mai puțin. Este un semnal alarmant în contextul stabilității bugetare, precum și o tendință proastă pentru economia națională”, a argumentat Slusari.

În primele 6 zile ale anului 2021 Ministerul Finanțelor deja a împrumutat pe piața internă, de la băncile comerciale…Publicată de Alexandr Slusari pe Luni, 11 ianuarie 2021

NM a solicitat un comentariu de la reprezentanții Ministerului Finanțelor. Ulterior, aceștia au venit cu o reacție pe pagina de Facebook a instituției.

„Cu toate că finanțarea deficitului bugetar din contul emisiunii VMS a atins valori maximale în ultima perioadă, Ministerul Finanțelor monitorizează permanent situația pe piața primară a VMS și plasează VMS doar la rate acceptabile ale dobânzii. Rata nominală medie ponderată a dobânzii la VMS pentru a. 2020 a constituit 5,19%, ceea ce este cu 1,03 p.p. mai mică față de rata din a. 2019. La fel menționăm, că începând cu 1 ianuarie 2021 dobânzile obținute de la VMS sunt supuse impozitării”, se arată în comunicat.

Referitor la informațiile apărute în spațiul public, potrivit cărora în primele 6 zile ale anului 2021 Ministerul…

Publicată de Ministerul Finantelor al Republicii Moldova pe Marţi, 12 ianuarie 2021

  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
  •  
x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: