Socialiștii, indignați că leafa deputaților va crește mai mult decât a pedagogilor. Ministrul Finanțelor: „Populism ieftin”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii, indignați că leafa deputaților va crește mai mult decât a pedagogilor. Ministrul Finanțelor: „Populism ieftin”

Ministrul Finanțelor Dumitru Budianschi a acuzat deputații socialiști de populism. Reacția a venit după ce Adela Răilean i-a reproșat că, pentru anul viitor, sunt prevăzute majorări salariale mai mari pentru parlamentari decât pentru pedagogi. Schimbul de replici a avut loc în cadrul ședinței din 25 noiembrie a Legislativului.

Deputata socialistă Adela Răilean a menționat că e lăudabil că vor fi aplicate majorări de salarii, însă a remarcat că cele ale deputaților vor crește mai mult decât cele ale pedagogilor.

„Dacă facem o matematică simplă, vedem că la pedagogi se va majora cu circa 5,6%, iar la „bieții” deputați cu 7,7%, iar la Președinție – bugetul – cu aproximativ 9,6%. Considerați că deputații și angajații Președinției merită mai mult decât profesorii? Mai ales că medicii nu vor beneficia de majorări”, a întrebat aceasta.

În replică, ministrul Dumitru Budianschi a remarcat că legea care prevede ierarhizarea sistemului de salarizare, a fost aprobată acum câțiva ani.

„Dacă dvs considerați că trebuie să schimbăm această ierarhie și să punem deputații pe ierarhia de jos și să punem sus restul – o puteți face. Ați putut să o faceți și anul precedent, dar nu am văzut astfel de inițiative la dvs. Încă o dată vreau să amintesc: haideți să nu fim populiști. Dacă vreți ca un ministru sau deputat să trăiască din venituri necunoscute – puneți-i salariu zero sau să vină și să spună: eu sunt gata să lucrez fără salariu. Acesta este un populism ieftin”, a menționat Budianschi și a amintit că și aleșii poporului au familii de întreținut.

De asemenea, ministrul Finanțelor a menționat că specialiștii trebuie să primească salarii pe măsură.

„Dacă cineva consideră că dvs puteți angaja oameni buni la salarii de 5 000 de lei 3000 de lei sau gratis, este o cale de a distruge această țară. Aduceți oameni care sunt gata să lucreze, cum au mai fost unii demnitari… eu nu am nevoie de salariu, eu trăiesc din alte salarii. Și ați văzut unde am ajuns. Haideți să fim onești, să avem un respect față de demnitari, fiindcă ei poartă responsabilități și riscuri enorme”, a mai spus Budianschi.

***

Amintim că, pentru anul 2022, valoarea de referinţă pentru întregul sistem de salarizare a bugetarilor a fost majorată cu 100 de lei, ceea se înseamnă o creştere modestă a tuturor salariilor. De asemenea, salariile unor categorii de angajaţi, printre care şoferii şi angajaţii din serviciul de asistenţă psiho-pedagogică vor creşte semnificativ.

În baza majorării valorii de referinţă, vor creşte salariile tuturor bugetarilor, inclusiv a deputaţilor. Anterior, fostul vicepreşedinte al Parlamentului, Alexandru Slusari, menţiona că ar fi vorba despre o majorare a lefurilor deputaţilor cu 1500 de lei.

Proiectul legii bugetului de stat pentru anul 2022 prevede venituri de 50,1 miliarde lei şi cheltuieli de 65,2 miliarde, ceea ce reprezintă un deficit bugetar record de 15 miliarde de lei. Autorităţile îşi planifică să acopere acest deficit din împrumuturi externe şi vânzarea patrimoniului public.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: