Socialiștii propun să fie efectuat un audit la Apă-Canal: „Falimentul a fost creat artificial”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii propun să fie efectuat un audit la Apă-Canal: „Falimentul a fost creat artificial”

Deputații din Fracțiunea Blocului Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) solicită să fie efectuat un audit al întreprinderii „Apă-Canal Chișinău”. Parlamentarii consideră că situația precară de la întreprindere a fost creată artificial.

„Propunem ca să fie aprobat un regulament prin care întreprinderea „Apă-Canal Chișinău” să fie trecută în registrul instituțiilor strategice și astfel să-i fie compensată diferența pentru energia electrică direct de la Premier Energy. Această modificare va face mai ieftin și mai accesibil serviciul de alimentare cu apă și canalizare pentru cetățeni”, a declarat  Alexandr Odințov.

Totodată, socialiștii consideră că este necesar ca să fie oprit ping-pongul de acuzații dintre Primăria Chișinău și autoritățile centrale.

„Este nevoie să fie efectuat un audit al întreprinderii. Totodată, este nevoie și de auditul metodologiei de calcul al tarifelor pentru serviciul de apă și canalizare. Falimentul acestei întrepriinderi a fost creat artificial”, a adăugat deputatul.

Amintim că, pe 26 ianuarie, „Premier Energy”  a decis că, din cauza datoriei în creștere neachitată de întreprinderea S.A. „Apă-Canal Chișinău”, vor fi operate noi deconectări la mai multe locuri de consum, inclusiv cele în care își are sediul administrativ furnizorul de apă, fără însă să afecteze consumatorii finali. În momentul respectiv, datoria totală a S.A. „Apă-Canal Chișinău” constituia 73,2 milioane de lei, din care 44,7 milioane de lei conform facturilor cu termenul expirat. Primarul capitalei Ion Ceban susținerea că, totuși, mai multe străzi vor rămâne fără apă potabilă la robinete.

Ulterior, furnizorul a anunțat că reconectează temporar blocurile administrative.

Tarifele pentru apă și canalizare au fost majorate, însă problema a rămas

Pe 11 ianuarie,  Agenția Națională pentru Reglementarea în Energetică (ANRE) a aprobat majorarea tarifelor pentru apă. Consumatorii casnici achită pentru apă și canalizare un tarif în mărime de 15,30 lei/m3 (+4,61 lei/m3 față de tariful în vigoare).

Pentru serviciul de alimentare cu apă potabilă pentru consumatorii casnici a fost aprobat prețul de 11,12 lei/m3 (cu 2,47 lei/m3 mai mult) și 13,29 lei/m3 – pentru consumatorii non-casnici.

Au crescut și tarifele pentru serviciile de canalizare și epurare a apelor uzate. Consumatorii casnici plătesc deja 4,18 lei (cu 2,14 lei/m3 mai mult) pentru metrul cub și 11,17 cei non-casnici.

Locuitorii capitalei achitau pentru serviciile de apă 8 lei și 65 de bani, iar pentru cele de canalizare 2 lei și 4 bani.

Primarul capitalei Ion Ceban s-a arătat nemulțumit de noile tarife și a declarat că și cu aceste schimbări, deficitul ”Apă-Canal Chișinău” va ajunge la 300 de milioane de lei pentru anul 2023.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: