Socialiștii reacționează, după ce comuniștii l-au criticat pe Dodon: „Este dezonorant să lovești în spate un partener”
Full Article 4 minutes read

Socialiștii reacționează, după ce comuniștii l-au criticat pe Dodon: „Este dezonorant să lovești în spate un partener”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) vine cu o reacție, după ce Partidul Comuniștilor din Republica Moldova, cu care formează un bloc parlamentar, a venit cu critici în adresa socialiștilor și a fostului președinte al țării, Igor Dodon, actual președinte de onoare al PSRM. Socialiștii se arată „nedumeriți” de acuzațiile comuniștilor și spun că vor convoca în ședință Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) pentru a cere explicațiile de rigoare.

„Partidul Socialiștilor își exprimă nedumerirea față de atacul public al PCRM asupra Socialiștilor și a lui Igor Dodon. (…) Este inoportun și dezonorant să lovești în spate un partener cu care ai dat mâna, ai mers în luptă și ai ajuns în Parlament. (…) Socialiștii vor iniția o ședință a blocului, la care vor cere explicațiile de rigoare”, se arată într-un comunicat emis de PSRM.

Reacția socialiștilor vine după ce, pe 6 octombrie, curent, comuniștii au publicat un comunicat în care vin cu acuzații și critici la adresa PSRM și a fostului lider al acestuia, actual președinte de onoare al partidului, Igor Dodon. Deranjați că recent Dodon ar fi declarat la unul dintre posturile TV că „Voronin nu ar fi în Parlament dacă nu aș fi de acord ca socialiștii să formeze un bloc cu comuniștii”, PCRM aținut să-i „aducă aminte” lui Dodon că, de fapt, el ar fi „implorat” comuniștii să formeze un bloc electoral comun. Mai mult, PCRM îl acuză pe Dodon că „toate necazurile Moldovei din ultimii zece ani” ar fi fost cauzate de el.

„Dragostea față de putere a lui Dodon nu poate concura decât cu dragostea de bani. Amândoi i-au făcut o glumă crudă. Dragostea de putere și banii l-a transformat pe Dodon într-o prostituată politică care cutreiera toate paturile parlamentare – de la Sandu la Filip și Șor. (…) Pretinzând că l-a readus pe Voronin în politică „luându-l pe listă”, să-i reamintim acestui cetățean uituc că el a implorat comuniștii să formeze un bloc cu socialiștii. A înțeles că după poveștile „sacoșei” puțini îl vor vota pe el și pe partidul lui. Noi, comuniștii, și personal Voronin, am devenit o husă pentru Dodon, o spălătorie, care i-a spălat într-o oarecare măsură imaginea de trădător și de iubitor de sacoșe”, se arată în comunicatul emis de PCRM.

Amintim că discuții despre formarea unui bloc comun au fost lansate de reprezentanții PSRM încă din luna aprilie 2021, înainte de alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021. La începutul lunii mai 2021, Igor Dodon i-a expediat o scrisoare președintelui PCRM, Vladimir Voronin, pentru a forma un bloc electoral „statalist”, care să se opună așa-zisului proces de dispariție a statului moldovenesc, împotriva integrării Republicii Moldova în NATO și împotriva ideii de unire cu România. Comitetul Central al PCRM a aprobat în majoritate formarea blocului electoral pe 11 mai 2021, iar la o zi după, și PSRM a anunțat că este dispus să semneze protocolul de formare a blocului electoral. Comisia Electorală Centrală a admis cererea de formare a BeCS la 13 mai 2021.

În cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, blocul electoral a obținut 32 de mandate, dintre care 22 de deputați sunt de la PSRM, iar restul – 10 – de la PCRM. În cadrul ședinței de constituire a Parlamentului de legislatură a XI-a, cele două partide au format o fracțiune comună. Într-o conferință de presă organizată în 16 februarie 2022, Vlad Bătrîncea și Vladimir Voronin au anunțat formalizarea blocului permanent și lansarea Platformei Naționale de Opoziție. Ambele formațiuni politice au decis să creeze Blocul Politic permanent – BCS, „cu scopul de a salva țara de regimul dictatorial instaurat de Maia Sandu și partidul său”.

De precizat că, în ultima perioadă, comuniștii au organizat o serie de proteste împotriva guvernării, în comun cu Partidul „ȘOR”, condus de deputatul fugar Ilan Șor. Mai mult, mai mulți deputați ai PCRM au aderat la Mișcarea civică „O viață nouă”, lansată la inițiativa formațiunii politice conduse de Șor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: