Socialiștii și comuniștii vor contesta procedura prin care APCE a recunoscut Transnistria drept „teritoriu ocupat de Federația Rusă”
Full Article 3 minutes read

Socialiștii și comuniștii vor contesta procedura prin care APCE a recunoscut Transnistria drept „teritoriu ocupat de Federația Rusă”

Blocul Comuniștilor și Socialiștilor (BCS) a venit cu o reacție după adoptarea de către Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a amendamentului nr. 6 cu privire la declararea Transnistriei drept „teritoriu ocupat de Federația Rusă”. Vicepreședintele Parlamentului, socialistul Vlad Bătrîncea, membru al delegației R. Moldova la APCE, susține că va contesta procedura prin care a fost adoptată prevederea respectivă, întrucât participanții online la ședință nu ar fi avut posibilitate să voteze. În plus, potrivit deputatului, delegația Moldovei și guvernul nu ar fi fost consultați cu privire la inițiativă.

Vlad Bătrîncea a ținut să sublinieze că inițiativa APCE constituie „o opinie”, prin urmare poartă caracter de recomandare, nu este un act juridic și nu produce efecte juridice.

„Acest amendament pornește mai multe manipulări mediatice și crează anumite probleme pentru Moldova. Noi suntem stat neutru și ambele state participante la conflict sunt popoare apropiate și le dorim pace și liniște. Moldova nu poate participa la acest conflict. A fost un subiect de consens între guvernare și opoziție, am decis că menținem statutul netru. (…) Unele forțe încearcă să atragă Moldova în conflictul dintre Rusia și Ucraina”, a declarat Bătrîncea.

Socialiștii cer Guvernului și președintelui țării să dea o apreciere fermă în legătură cu rezoluția adoptată de APCE.

„Ce s-a produs ieri este o încercare de a atrage R. Moldova în acest joc periculos. Facem apel către doamna președinte, către colegii noștri din parlament, de a se implica și a declara că  Moldova nu se implică în conflictul militar din țara vecină. Este nevoie de o reacție clară, promptă din partea guvernării. Dacă aceasta nu va avea loc, vom veni cu aprecieri clare și vom fi alături de poporul Moldovei, care în majoritate nu dorește să rateze neutralitatea țării”, a adăugat Bătrîncea.

Mai mult, vicepreședintele Parlamentului a anunțat că va contesta procedura prin care a fost adoptat amendamentul care vizează Transnistria.

Participanții online, în opinia noastră, au fost fie ignorați, fie lipsiți de posibilitatea de a participa la dezbateri. Inclusiv amendamentul nr. 6 nu a fost supus votului în plenul asambleei. Chiar dacă a fost susținut de Comitet, dacă sunt mulți participanți online, inclusiv R. Moldova, era necesar de a solicita cel puțin online opinia R. Moldova despre subiectele care ne vizează la modul direct. Vom contesta la secretariatul APCE și viteza prin care s-a produs procedura de vot. Unii nu au avut fizic posibilitatea să voteze, acest lucru trebuie discutat aparte. (…) ”, a mai spus deputatul BCS.

Potrivit vicepreședintelui Parlamentului, la votarea amendamentului privind regiunea transnistreană, nu a fost consultată R. Moldova și nu a fost solicitată opinia delegației țării noastre, formate din 5 deputați – trei ai PAS și doi ai PSRM. Mai mult, nu ar fi fost consultat nici Guvernul, nici Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE).

Comentariul Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene cu privire la inițiativa APCE privind Transnistria

***

Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE) a luat pe 15 martie decizia privind excluderea Rusiei și a cerut ca Ucraina să fie asigurată cu mijloace de protecție a spațiului său aerian. De asemenea, la inițiativa delegației României, APCE a adoptat amendamentul nr. 6 privind recunoașterea Transnistriei drept „zonă ocupată de Federația Rusă”.

Este pentru prima oară când o instituție europeană de nivel înalt declară în mod oficial „Transnistria drept teritoriu ocupat de Rusia”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: