Șoferi cu permise cumpărate. Șase angajați ASP, încătușați pentru mită de 20 mii euro
Full Article 2 minutes read

Șoferi cu permise cumpărate. Șase angajați ASP, încătușați pentru mită de 20 mii euro

O schemă de corupție la eliberarea permiselor de conducere este documentată de Centrul Național Anticorupție (CNA). Lunar, 20 000 de euro erau colectați pentru a mitui unii responsabili de la Agenția Servicii Publice (ASP). Pe 28 martie au fost efectuate 19 percheziții în oficiile, automobilele și domiciliile suspecților pe caz. 6 persoane au fost reținute. Unul din suspecți a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova.  

Șase angajați ai ASP din oficiile Bălți și Chișinău au fost reținuți pentru punerea în aplicare a unui sistem de colectare ilicită a mijloacelor financiare de la candidații pentru obținerea permisului de conducere.

Sumele pretinse pentru un permis, potrivit CNA, variau între 400 și 1200 de euro.

Se menționează că lunar sumele colectate doar de pe zona de nord a țării ajungeau la 20 000 de euro – bani care erau transmiși unor responsabili de la Chișinău pentru acoperirea faptelor ilegale.

CNA declară că s-a reușit documentarea colectărilor sistematice, în sumă de 2500 de euro lunar, de inspectorii Secţiei Înmatricularea Transportului şi Calificarea Conducătorilor Auto (SÎTCCA) din mun. Bălţi.

„Aceștia transmiteau suma menționată altui angajat, iar acesta, la rândul său, persoanei responsabile din cadrul ASP din Chișinău”, susțin reprezentanții CNA.

În urma colectării banilor din mai multe raioane ale zonei de nord, suma finală se ridica la 15 000-20 000 de euro lunar.

Pe 28 martie au avut loc 19 percheziții în oficiile SÎTCCA Bălți, în automobilele și domiciliile angajaților suspectați de fraudarea examenelor pentru obținerea permiselor de conducere.

Au fost ridicate înscrisuri de ciornă cu date de identitate ale candidaților, copia buletinelor de identitate, sume bănești în sumă de  30 de mii de euro, 20 de mii de lei, telefoane mobile și arme de foc, deținute ilegal.

Totodată, șase persoane au fost reținute, iar responsabilul ASP de la Chișinău a fost prins în timp ce încerca să părăsească Republica Moldova. „În automobilul acestuia, au fost depistate și ridicate 13 000 de euro, dosite sub capota automobilului”, precizează CNA.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: