Șoferii nu vor mai trebui să prezinte certificatul de înmatriculare. Alaiba: gata cu hârțoagele!
Full Article 2 minutes read

Șoferii nu vor mai trebui să prezinte certificatul de înmatriculare. Alaiba: gata cu hârțoagele!

Șoferii nu vor mai fi obligați să dețină asupra lor certificatul de înmatriculare pentru vehicul. Un proiect de lege în acest sens urmează să fie adoptat de Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care deține majoritatea parlamentară. Anunțul a fost făcut, pe 21 iunie, de deputatul Dumitru Alaiba.

Deci, minus încă o hârțoagă (de data asta e mai degrabă plastic, dar o să păstrăm metafora). Vrem să anulăm obligativitatea prezentării fizice a certificatului de înmatriculare pe teritoriul Republicii Moldova. Va trebui să-l aveți fizic cu voi doar când călătoriți peste hotarele țării. Pe teritoriul Republicii Moldova datele din certificatul de înregistrare pot fi verificate online. O să ajustăm legislația”, a relatat Dumitru Alaiba, președintele Comisiei economie, buget și finanțe.

Parlamentarul PAS a amintit că, în decembrie, a fost exclusă obligativitatea deținerii permisului de conducere (a plasticului).

Astfel, după următoarea modificare, șoferii nu vor trebui să-și bată capul de hârțoage când pornesc la drum. Poliția le poate identifica atât autovehicului, cât și pe ei, fără prezentarea fizică a actelor. Această obligativitate este în primul rând o incomoditate, dar și motiv de a primi o amendă. Dacă nu ai certificat de înmatriculare – plătești amendă 300 de lei, chiar dacă ai actele în regulă. Poate cândva asta avea sens, când nu aveam e-guvernare, dar acum această măsură e depășită de timp”, a adăugat Alaiba.

În 2021, au fost întocmite 5794 procese verbale pentru lipsa deținerii asupra șoferilor a certificatelor de înmatriculare, iar suma amenzilor a fost de 1,52 mln lei.

Certificatul de înmatriculare este un document oficial de stat care confirmă înmatricularea vehiculului şi permite titularului acestuia exploatarea vehiculului, inclusiv şi în traficul internaţional.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: