Șor a părăsit Israelul, în ultimele trei luni – de cinci ori. IGP: Cel mai des pleacă în Federația Rusă
Full Article 4 minutes read

Șor a părăsit Israelul, în ultimele trei luni – de cinci ori. IGP: Cel mai des pleacă în Federația Rusă

Oligarhul fugar Ilan Șor, dar în căutare internațională, a reușit să părăsească Israelul – țară a cărui cetățean este și în care s-ar ascunde de justiție – de cinci ori, în ultimele trei luni. Informația a fost făcută publică de Inspectoratul General al Poliției (IGP), pe 8 februarie, după ce Șor ar fi plecat, de mai bine de o săptămână, la Moscova. Potrivit sursei citate, de cele mai multe ori, Șor a plecat din Israel spre Federația Rusă.

IGP precizează că, în prezent, Șor, care deține cetățenia Republicii Moldova și a Israelului, este căutat la nivel internațional pe canalele INTERPOL, cu scopul arestării și extrădării. Ultima traversare oficială a frontierei de stat de către oligarhul fugar a avut loc, potrivit ursei citate, la data de 17 august 2018, pe sensul de intrare în Republica Moldova.

„Din momentul anunțării în căutare, orice informație disponibilă este coordonată prompt și direct cu departamentele specializate ale Secretariatului General al INTERPOL, de la care se solicită suport în vederea impulsionării soluționării cazului, localizării și arestării subiectului. Potrivit informației oficiale disponibile în ultima perioada, începând cu luna noiembrie 2023, ȘOR Ilan circulă și are diverse întrevederi cu oficiali din alte state, în special din Federația Rusă, fapt despre care urmăritul comunică personal în postări publicate pe rețelele de socializare”, anunță IGP.

Mai exact, potrivit sursei citate, Șor a părăsit Israelul pe 6 noiembrie 2023. Acesta s-a întors în țară trei zile mai târziu, pe 9 noiembrie 2023, prin Aeroportul Internațional Ben Gurion din Tel Aviv. Peste aproximativ două săptămâni, mai exact pe 26 noiembrie 2023, oligarhul fugar a părăsit din nou teritoriul Israelului, fapt confirmat de către autoritățile statului respectiv.

Șor a mai plecat din Israel, deși este dat în căutare internațională, pe 6 decembrie 2023, iar ulterior – pe 7 ianuarie 2024 – spre Emiratele Arabe.

„Având în vedere faptul că eforturile noastre și cooperarea cu statele vizate nu au generat rezultate, s-a decis abordarea subiectului la un nivel mai înalt, astfel, prin demersuri oficiale s-a solicitat poziția și implicarea președintelui INTERPOL, secretarului general al INTERPOL și șefului Poliției din Israel, pentru a fi dispuse indicații de rigoare și acțiuni urgente”, precizează IGP.

Totuși, pe 18 ianuarie 2024 autoritățile de la Chișinău anunță că au fost informate că Șor ar deține cetățenie rusă și ar fi călătorit din Emiratele Arabe spre Federația Rusă.

„În acest sens a fost expediat un demers către BNC INTERPOL Moscova, iar drept răspuns am fost informați că Ilan Șor nu este cetățean rus și că ultima dată a fost înregistrat cu ieșire din Federația Rusă la data de 27 decembrie 2014”, precizează IGP.

Ultima dată, Șor a plecat din Israel pe data de 1 februarie, curent. IGP susține că oligarhul fugar s-ar afla în prezent în Federația Rusă, judecând după postările publice ale acestuia, din ultimele două zile.

„Imediat după apariția informației, am intervenit cu demersuri suplimentare către BNC INTERPOL Moscova și secretariatul general al INTERPOL de la Lyon, solicitând întreprinderea în regim de urgență a acțiunilor ce se impun în privința căutatului Ilan ȘOR, cu scopul localizării și arestării acestuia, în conformitate cu prevederile Constituției INTERPOL”, a mai precizat IGP.

***

Șor a fugit din Republica Moldova în vara anului 2019, odată cu fostul lider democrat, Vladimir Plahotniuc. Potrivit unor investigații jurnalistice, în Israel oligarhul ar trăi în lux și opulență. De acolo, potrivit oamenilor legii, el ar continua să se implice în politica de la Chișinău, inițial prin intermediul partidului său care îi purta numele, declarat neconstituțional între timp, iar ulterior – prin intermediul formațiunilor politice afiliate lui.

În aprilie 2023, Curtea de Apel l-a condamnat pe Ilan Șor la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară” și a pus sechestru pe bunuri în valoare de peste 5 miliarde de lei. Atunci Șor a acuzat magistrații că s-ar fi subordonat ordinelor politice și a susținut decizia Curții de Apel „îl lasă rece și că nu are de gând să se conformeze acesteia”.

Ilan Șor se află în lista neagră a guvernelor american și britanic. La fel, el figurează pe listele de sancțiuni impuse inclusiv de Canada și UE, pentru legături cu Kremlinul și tentative de destabilizare a Moldovei.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: