Șor este gata să întoarcă „miliardul” furat, iar apoi să-și recupereze banii de la „beneficiarii reali” (VIDEO)
Full Article 4 minutes read

Șor este gata să întoarcă „miliardul” furat, iar apoi să-și recupereze banii de la „beneficiarii reali” (VIDEO)

Deputatul fugar Ilan Șor a susținut pe 27 aprilie o conferință de presă. Acesta a reiterat îndemnul către procurori de a anula mandatul de arest pe numele său, pentru a putea participa „la viața publică a țării” și la ședințele de judecată. De asemenea, liderul formațiunii care îi poartă numele a declarat că atât el, cât și acționarii băncilor din care a fost furat miliardul de dolari sunt gata să ramburseze statului pierderile cauzate în urma fraudei bancare, iar după asta să-și revendice banii de la „beneficiarii reali”.

Conferința de presă a fost denumită „Ilan Șor despre Kroll-3 și soluțiile reale pentru întoarcerea „miliardului””. Deputatul Ilan Șor a participat la eveniment prin video conferință. Ca și anul trecut, la evenimentul care s-a desfășurat la un hotel din capitală, în primul rând, Șor și-a declarat nevinovăția.

„Declar sub propria răspundere că eu, Ilan Șor, nu am furat mijloacele financiare din sistemul bancar”, a declarat deputatul cercetat penal.

Șor a menționat de mai multe ori că acționarii celor trei bănci din care au fost furați banii, sunt gata să întoarcă din propriul buzunar banii statului. Potrivit acestuia, după aceea, banii vor fi ceruți de la „beneficiarii adevărați” ai fraudei bancare. Totuși, Ilan Șor nu a pronunțat numele persoanelor la care se referă.

Acesta a subliniat că avocații săi, în timpul apropiat, vor depune demersurile necesare la Ministerul Finanțelor și la Banca Națională. De asemenea, politicianul a declarat că banii acordați drept garanții de stat au ajuns la Banca de Economii abia după ce el a renunțat șa șefia instituției financiare.

De asemenea, Șor s-a arătat indignat de faptul că în Moldova există un mandat de arestare pe numele său și a anunțat că avocații săi vor cere anularea acestuia. Potrivit politicianului, decizia îi va permite „să participe la ședințele de judecată și la viața publică a țării”. Ilan Șor a presupus că procurorii s-ar teme de „prezența sa fizică” la ședințele de judecată. Pe de altă parte, s-a arătat gata să ajute procurorii în dosarul privind frauda bancară.

La fel ca anul trecut, Ilan Șor nu a divulgat unde se află, însă a precizat că este „într-un loc sigur”. La sfîrșitul conferinței de presă, deputatul și-a exprimat regretul că nu mai primește invitații la emisiunile televizate.

De menționat că pe durata conferinței de presă, Ilan Șor nu a spus niciun cuvânt despre raportul Kroll-3, așa cum anunța invitația pentru mass media. Abia după ce a fost întrebat de către jurnaliști, deputatul a menționat că, în opinia sa, documentul nu conține date veridice și că acesta ar fi fost scris „într-o manieră comodă politicienilor”. De asemenea, acesta a menționat că nu a ascuns faptul că unele companii din subordinea sa au participat la „diferite operațiuni pentru salvarea băncii”. El a subliniat că nu este beneficiarul „niciunui leu din miliardul furat”.

„Un om sănătos, dacă ar fi vrut să jefuiască pe cineva, niciodată nu s-ar fi compromis nici pe sine, nici pe cei apropiați”, a spus Șor.

***

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive.

Liderul Partidului „ȘOR” a fost anunțat în căutare internațională la 30 iulie 2019, după ce la 25 iulie, prin decizia Curții de Apel Cahul, a fost anunțat în căutare națională. În același timp, instanța a emis o încheiere care autorizează un mandat de arestare pe numele parlamentarului.

De partea cealaltă, Ilan Șor a acuzat că justiția este controlată de noua guvernare și că este supus unor „fărădelegi cinice”. Fostul primar de Orhei a mai spus că a fost nevoit să se retragă din cauza amenințărilor la care ar fi fost supus atât el, cât și familia și echipa lui.

La 15 august 2019, la solicitarea procurorului general interimar, Dumitru Robu, deputații l-au lipsit pe Ilan Șor de imunitate parlamentară.

Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: