Șor, gata să ajute moldovenii din Israel să ajungă în Moldova. MAEIE răspunde: „Să beneficieze și el de rutele disponibile și să revină în țară”
Full Article 4 minutes read

Șor, gata să ajute moldovenii din Israel să ajungă în Moldova. MAEIE răspunde: „Să beneficieze și el de rutele disponibile și să revină în țară”

Oligarhul fugar Ilan Șor, care s-ar ascunde de justiția din Moldova în Israel – țară aflată în stare de război – susține că poate să ajute moldovenii aflați în această țară să revină acasă, dacă își doresc acest lucru. Politicianul, condamnat la 15 ani de închisoare, a îndemnat diaspora moldovenească să îi scrie în privat, pentru că îi va „ajuta cu organizarea zborului spre Moldova”. În reacție, purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE), Igor Zaharov, l-a îndemnat pe Șor să beneficieze și el de o rută comercială și să revină în țară.

„Dragi cetățeni ai Moldovei, dacă dumneavoastră sau rudele dumneavoastră doriți să părăsiți țara, însă nu puteți ajunge la Ambasada Moldovei; dacă simțiți că ați fost lăsați în voia sorții; dacă nu vi se răspunde la niciun apel telefonic și simțiți că ați fost uitați, eu sunt gata să vă ajut. Scrieți-mi și eu vă voi ajuta cu organizarea zborului spre Moldova”, a scris Ilan Șor pe rețelele de socializare pe care le gestionează.

Anunțul lui Șor a fost făcut public, inclusiv, pe pagina de Facebook a ex-Partidului „ȘOR”, declarat în afara legii. Nici o sursă, nici alta, nu precizează, însă, cum va fi acordat acest ajutor și în baza la ce. Anunțurile trimit utilizatorii, însă, să completeze un formular, pentru „a putea fi ajutați”. Formularul solicită numele/prenumele persoanei, numărul de telefon și orașul în care se află. La dorință, poate fi lăsat și un comentariu. Pe pagina formularului se precizează că oamenii care îl vor completa vor fi ulterior contactați. Cine și cum nu este specificat.

Ministerul de Externe îi răspunde lui Șor: „Să beneficieze și el de rutele disponibile și să revină în țară”

NM a solicitat un comentariu din partea Ministerului Afacerilor Externe și Integrării Europene (MAEIE). Purtătorul de cuvânt al diplomației de la Chișinău, Igor Zaharov, a declarat pentru sursa noastră că „absolut nici un cetățean al Moldovei nu a fost lăsat în voia sorții”.

„Am trimis doi funcționari consulari adiționali, am creat noi linii telefonice, preluam zeci și chiar sute de apeluri pe zi, răspundem la întrebări și oferim sfaturi. Vorbim cu companiile aeriene să își suplimenteze, la necesitate, numărul zborurile și eliberăm zilnic acte de identitate provizorii pentru ca cetățenii noștri sa poată reveni acasă. În acest sens, îi sugerez domului Șor sa beneficieze și el de rutele comerciale disponibile și sa revină în țară”, a declarat Zaharov pentru NM.

Peste 600 de oameni au ajuns în Moldova din Israel, în 5 zile

Începând cu data de 7 octombrie și până pe 11 octombrie,  peste 600 de oameni au ajuns în Republica Moldova din Israel, țară aflată într-un conflict militar, soldat până astăzi cu mii de victime. Din numărul total, 198 de cetățeni reveniți în țară pe ruta Tel Aviv – Chișinău sunt cetățeni ai Republicii Moldova. Precizările au fost făcute pe 11 octombrie de reprezentanții MAEIE. Instituția a făcut apel către moldovenii aflați în Israel să părăsească țara, în următoarele zile, folosind cursele comerciale disponibile. Potrivit instituției de la Chișinău, sunt disponibile curse în zilele de 11, 12, 15, 16, 17, 18 și 19 octombrie.

„Aeroportul funcționează în regim normal, iar zborurile comerciale sunt în continuare operaționale, cu frecvență aproape zilnică”, au precizat reprezentanții Ministerului.

Zborurile comerciale de pe Aeroportul Ben Gurion continuă să opereze pe rutele Tel Aviv – Chișinău, Tel Aviv – București și alte destinații europene. „Vă rugăm să verificați site-urile companiilor aeriene care efectuează zboruri către Israel: www.hisky.md; www.flyone.eu și www.tarom.ro”, a mai precizat MAEIE.

Te afli în Israel? Vezi cum poți beneficia de ajutor

Potrivit datelor oficiale, în Israel se află circa 20 de mii de cetățeni ai Republicii Moldova. Autoritățile îi îndemnă să se înregistreze pe o platformă online, lansată de MAEIE. Ambasada Moldovei în Israel susține că platforma va facilita comunicarea cu funcționarii consulari, în contextul deteriorării „grave” a situației de securitate din Israel din ultimele zile.

Pentru orice întrebări sau asistență, cetățenii moldoveni sunt rugați să contacteze Ambasada din Israel sau linia de urgență a Ministerului.

Informații de contact:

pagina web: https://israel.mfa.gov.md/

email: [email protected]

telefon de urgență: +972527789772 în regim 24/7

Centru de Apel MAEIE:

0 80 090 990 – gratuit de la telefonul fix din orice localitate a Republicii Moldova.

+373 22 188 000 – pentru apeluri de la telefonul mobil sau de peste hotare.

mail: [email protected]


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: