Spații învechite și utilajul uzat. Verificări în cantinele școlilor și grădinițelor din R. Moldova
Full Article 3 minutes read

Spații învechite și utilajul uzat. Verificări în cantinele școlilor și grădinițelor din R. Moldova

Spații învechite, utilajul uzat, nerespectarea condițiilor de depozitare și de igienă. Sunt doar unele neconformități depistate de Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA), după ce a verificat blocurile alimentare ale mai multor grădinițe și școli din Republica Moldova, dar și depozitele unde acestea păstrează produsele. 

ANSA a anunțat că inspectorii instituției au desfășurat controale în grădinițe și școli, în perioada 13 august – 20 septembrie. Mai exact – în blocurilor alimentare și depozitele unde acestea păstrează produsele alimentare.

Au fost verificate în total 2 298 de blocuri alimentare: 1 187 – din cadrul grădinițelor și 1 111 – din cadrul instituțiilor de învățământ primar, gimnazial și liceal.

Urmare a controalelor, au comunicat reprezentanții Agenției, au fost depistate „o serie de neconformități”: printre acestea – desfăşurarea activităţii în spații neautorizate/neînregistrate sanitar-veterinar; nerespectarea cerinţelor generale de igienă; nerespectarea condițiilor de depozitare; depășirea indicilor microbiologici la probele de apă; unele spații de producere și depozitare a produselor alimentare sunt învechite și necesită reparație cosmetică sau capitală; utilajul tehnologic și inventarul de lucru din unele blocuri alimentare erau uzate și necesitau a fi schimbate.

În rezultat, a comunicat ANSA, au fost întocmite „prescripții privind remedierea neconformităților depistate și stabilirea termenelor de înlăturare a neajunsurilor, cu efectuarea ulterioară a recontroalelor”.

***

Amintim că, pe 19 septembrie, Ministerul Sănătății a anunțat despre un caz de toxiinfecție alimentară în grup la Liceul Teoretic Republican „Aristotel” din municipiul Chișinău. Se menționa că 65 de elevi și un angajat al instituției de învățământ au prezentat semne ale infecției acute provocate de consumarea unor alimente contaminate. 14 copii și angajatul liceului au fost internați la spitalul de boli infecțioase „Toma Ciorbă”, iar 6 copii – la Spitalul municipal de boli contagioase pentru copii. Un elev se afla în secția de reanimare. Detalii AICI.

În aceeași zi, directorul liceului „Aristotel” a declarat pentru NewsMaker că elevii instituției de învățământ ar fi fost infectați cu norovirus, care se poate răspândi prin consumul de apă și alimente contaminate dar poate fi transmis și prin contact direct de la o persoană la alta. În acest caz, a adăugat directorul, nu este vorba despre o toxiinfecție alimentară. Detalii AICI

Pe 23 septembrie, Ministerul Sănătății preciza că  din totalul celor peste 60 de elevi, care au prezentat semne ale toxiinfecției alimentare, în șapte cazuri s-a confirmat Norovirus de tip G2. În patru dintre acestea s-a confirmat în asociere bacteria Escherichia coli. De cealaltă parte, Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor anunța că a inițiat un control inopinat la operatorul din domeniul alimentar, responsabil de alimentația copiilor în incinta cantinei liceului. Iar ancheta a arătat că „în produsele alimentare nu au fost identificate microorganisme patogene care ar putea provoca toxiinfecții alimentare”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: