captură foto

Spînu, despre viitorul guvern: „Se vor duce discuții cu toată lumea, inclusiv din alte partide”. Reacția lui Plîngău (VIDEO)

Partidul Acțiune și Solidaritate ar putea forma garnitura guvernamentală din profesioniști care fac parte și din alte partide politice. Declarația a fost făcută de către candidatul PAS la funcția de deputat, Andrei Spînu, în cadrul ediției din 13 iulie a emisiunii „Politica Nataliei Morari”. În replică, președintele interimar al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău a declarat că „ar fi o greșeală” din partea PAS să numească miniștri din alte formațiuni politice.

„Noi suntem deschiși către toată lumea. Avem un proces care decurge în interiorul partidului, la moment. În momentul în care vom stabili mecanismul prin care se va forma, inclusiv, cabinetul de minștri și în mod special secretarii de stat, vom anunța în spațiul public. Nu vreau să ducem discuția în derizoriu: trimit CV, nu trimit CV. Cu siguranță, se vor duce discuții serioase cu toată lumea, inclusiv cu persoanele pe care noi le cunoaștem, inclusiv și de la alte partide, ca să vedem cum facem cea mai bună garnitură de guvernare, nu doar de miniștri”, a explicat reprezentantul PAS Andrei Spînu.

În replică, președintele interimar al Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Dinu Plîngău și-a exprimat convingerea că PAS nu va „risca” să numească miniștri din cadrul altor partide.

„În ceea ce privește funcțiile de miniștri, cred că vor fi numiți toți după principiul loialității față de PAS. Nu cred că vor risca să numească oameni din alte partide, va însemna concurență politică, este o tribună pentru alte formațiuni politice pentru a se exprima și a ieși înainte. (…) Am văzut pe rețelele de socializare exprimări de genul „în Platformă sunt oameni foarte profesioniști – Slusari, Munteanu, etc, poate se vor regăsi în guvern”. În primul rând, nu cred că PAS, în funcțiile-cheie, va lua oameni din afara partidului lor, cred că ar fi o greșeală din punct de vedere politic. Am văzut exemplul socialiștilor, când l-au desemnat pe Chicu și pe Durleșteanu, iar ulterior aceștia și-au creat partide. De aceea, cred că PAS va lua profesioniști în linia a doua – secretari de stat, în agenții, etc. Acolo este nevoie de profesioniști, nu de politicieni”, a declarat Plîngău.

Amintim că, în cadrul unei conferințe de presă din 12 iulie, liderul interimar al PAS Igor Grosu a chemat profesioniștii cu experiență în administrare publică, management, drept, relații internaționale să se implice în „procesele transformaționale din țară”.

În urma scrutinului din 11 iulie, PAS a obținut cel mai mare scor dintre concurenții electorali – aproape 53%, ceea ce înseamnă că, dacă scrutinul va fi validat de Curtea Constituțională, formațiunea ar putea avea 63 de mandate de deputat.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: