Spînu, după ce Tiraspolul a anunțat că Rusia va reduce volumul de gaze livrate în noiembrie: „Nu avem o astfel de informație”
Full Article 3 minutes read

Spînu, după ce Tiraspolul a anunțat că Rusia va reduce volumul de gaze livrate în noiembrie: „Nu avem o astfel de informație”

Viceprim-ministrul Andrei Spînu a comentat, în cadrul emisiunii „În profunzime” de la Pro TV, anunțul Tiraspolului potrivit căruia, în noiembrie, volumul de gaze naturale livrate Transnistrie ar putea fi redus cu 40%, de la 30 la sută, cât a fost redus în noiembrie. Potrivit ministrului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, nici autoritățile de la Chișinău, nici așa numitele autorități transnistrene nu au fost notificate oficial de concernul rus în acest sens.

„Nici cei din partea stângă, nici cei din dreapta Nistrului nu au primit o astfel de informație. (…) Cred că vorbesc despre situația în care Gazprom nu va rezerva capacitățile necesare și volumul de 5,7 milioane de metri cubi de gaze va fi menținut și pentru noiembrie. Ținând cont că vremea se răcește și consumul crește, acest volum va fi insuficient”, a declarat ministrul Infrastructurii.

Potrivit lui Spînu, în cazul în care Federația Rusă va decide să sisteze volumul de gaze către Republica Moldova, Chișinăul va achiziționa gaze naturale de pe piețele internaționale. Mai mult, Andrei Spînu declară că autoritățile de la Chișinău vor ajuta și cetățenii Republicii Moldova din stânga Nistrului. Pentru a interveni, însă, este nevoie ca așa numitele autorități transnistrene „să recunoască că nu fac față”, precizează Spînu.

„Vom asigura cetățenii cu suficient gaz”, dă asigurări vicepremierul, care a îndemnat cetățenii repetat să economisească gazele naturale și energia electrică.

Vicepremierul Andrei Spînu recunoaște că, la moment, Moldovagaz încă nu a achitat pentru tot consumul de gaze naturale pentru luna septembrie și nici avansul pentru octombrie, chiar dacă anterior Gazprom a avertizat Chișinăul că în cazul neachitării până pe data de 20, curent, concernul rus își va rezervă dreptul să sisteze livrările către Moldova complet.

„Vedem care vor fi acumulările și capacitatea de plată a Moldovagaz și după vom vedea dacă intervenim sau nu. (…) Este important să vedem care este volumul acelui potențial ajutor și cum putem să intervenim”, a precizat vicepremierul.

De menționat că pe site-ul liderului regiunii transnistrene, Vadim Krasnoselski, astăzi a fost dat publicității un comunicat potrivit cărui concernul rus Gazprom a decis să reducă volumul gazelor naturale livrat în Transnistria: în octombrie cu 30%, iar în noiembrie cu 40% față de perioada similară a anilor trecuți. Așa numitele autorități de la Tiraspol au precizat că, pentru a economisi gazul natural, vor reduce consumul de la Uzina Metalurgică și de la cea de ciment din Râbnița, dar și cea de la Centrala de la Cuciurgan.

Amintim că, în octombrie 2022, Gazprom furnizează Moldovei doar 70% din volumul de gaz convenit anterior – 5,7 mln de m3 pe zi pentru ambele maluri ale Nistrului. Până acum, volumul constituia 8,06 mln m3. Concernul rus dă vina pe compania ucraineană Naftogaz pentru diminuarea volumului livrat, pe care îl acuză că refuză să asigure pe deplin serviciile de transportare a gazului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: