Spînu, după ce transportatorii au anunțat că nu vor ieși pe rute: Este inacceptabil, ANTA va interveni dur
Full Article 4 minutes read

Spînu, după ce transportatorii au anunțat că nu vor ieși pe rute: Este inacceptabil, ANTA va interveni dur

Agenția Națională Transport Auto (ANTA) va interveni dur ca să aplice legea pentru toți cei care nu vor ieși pe rute. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale Andrei Spînu. Se întâmplă după ce în ajun, Asociația Patronală a Operatorilor Auto (APOTA) a anunțat că microbuzele de pe rutele raionale și interraionale nu vor circula, timp de trei zile. Potrivit lui Spînu, este inacceptabil ca transportatorii să nu activeze atâta timp cât este o autorizație. 

La emisiunea „Secretele Puterii” de la Jurnal TV, Spînu a fost întrebat ce i-a nemulțumit pe reprezentanții APOTA.

Dacă sincer, nici până acum nu am înțeles care este nemulțumirea lor. (…) Eu din ce am auzit este faptul că această asociație vrea ca situația în transport să rămână așa cum a fost până acum – să nu facă rutele, pentru că avem zeci de situații în care au autorizații dar nu fac rutele, (…) să nu dea bilete, (…) nu vor să îmbunătățească parcul de microbuze. (…) Vor să mențină monopolul, licența se dădea pe 7 ani, ei vor să o mențină la nesfârșit”, a comunicat Spînu.

La aceeași emisiune, președintele APOTA Oleg Alexa a declarat că transportatorii au patru cerințe.

Vreau să-i spun ministrului, poate aici în studiou va înțelege cerințele noastre, dacă până acum nu le-a înțeles. (…) Noi avem patru cerințe de bază: programele de transport național să fie formate așa cum îi prevăzut în regulamentul Uniunii Europene, liberalizarea transportului internațional (…), legislația în domeniul activității de autogară să fie exactă legislației din același domeniu din țările Uniunii Europene. Ceea ce ține de fiscalizare să fie implementat exact sistemul care a fost implementat în România”, a menționat Alexa.

Spînu a declarat că dacă transportatorii nu vor ieși pe rute, ANTA va interveni pentru a aplica legea.

Să fie clar și am un îndemn către toți transportatorii: acțiunea de sistare, în primul rând, va afecta oamenii și noi cu ANTA vom interveni dur ca să aplicăm legea pentru toți cei care nu vor ieși la traseu. (…) Este inacceptabil atâta timp cât este o autorizație este o responsabilitate să facă acea cursă. Dacă nu o va face, ANTA va aplica exact așa cum scrie legea. Îndemn toți transportatorii să asigure transport oamenilor”, a conchis Spînu.

***

Șeful APOTA Oleg Alexa a anunțat că microbuzele de pe rutele regulate raionale și interraionale nu vor circula în perioada 27-29 februarie. Potrivit lui Alexa, decizia privind suspendarea activității rutierelor vine în contextul refuzului Guvernului de a modifica Codul transporturilor rutiere după propunerile APOTA.

Protestele transportatorilor au început la sfârșitul anului trecut, după ce APOTA a criticat proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere elaborat de Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale (MIDR), menționând că acesta „contravine legislației europene”.  APOTA a cerut președintelui Parlamentului Igor Grosu și președintelui Comisiei parlamentare Economie, buget, finanțe Radu Marian să înainteze amendamente la proiectul de modificare a Codului transporturilor rutiere, în conformitate cu proiectul elaborat de APOTA. În caz contrar, susțineau atunci transportatorii, își vor rezerva dreptul de a nu ieși pe rute, dar de a protesta regulat în PMAN și în 2024. Ultimul protest al transportatorilor a avut loc pe 15 februarie, la Chișinău. Mai multe companii de transport și-au adus microbuzele și autobuzele în Piața Marii Adunări Naționale din capitală. Transportatorii au cerut autorităților să revizuiască Codul rutier.

În replică, Ministerul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale a declarat că obiectivul MIDR este să asigure cetățenii cu servicii de transport calitative, ceea ce a făcut prin modificarea Codului transporturilor rutiere. Totodată, Alina Pisică a menționat că ministerului „nu îi este clar” motivul protestelor.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: