Andrei Mardari / NewsMaker

Spînu îi acuză pe unii angajați „din sistem” că ar organiza scurgeri de informații

Unii reprezentanți ai Serviciului de Informații și Securitate, dar și alte structuri, organizează scurgeri de informații și trebuie demiși. Declarația a fost făcută de ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Comentariul a fost făcut în contextul în care ex-deputatul Platformei DA, Alexandru Slusari, a publicat documente în care se arată că în timpul licitației anulate privind achiziționarea de energie electrică, s-a încercat favorizarea companiei Augusta din Ucraina, deși la participare nu îndeplinea condiția privind 24 de luni de existență.

„Mesajele domnului Slusari sunt mincinoase. Îl induce în eroare. Cred că știu cine îi dă informații. Am mai multe bănuieli și cred că acei oameni trebuie să plece din sistem, inclusiv din SIS. Cred că o bună parte din ei trebuie să plece din funcție”, a menționat Spînu.

Ministrul a precizat că în spatele unor companii care au participat la licitația anulată ar fi persoane care nu ar asigura securitatea energetică a Republicii Moldova.

„Nu a fost niciodată nimeni la niciun pas de a fi declarat câștigător. Cu Augusta nu se va discuta pentru că sunt întrebări legate de securitatea statului. Nu cunosc dacă au sau nu legături cu fostul deputat PDM Andronachi. Am o părere din surse publice. Da, am văzut astfel de legături cu Iurii Boiko. În grupul de lucru sunt și reprezentanții SIS-ului și Procuraturii, probabil din acest motiv a fost anulată licitația. Când vorbim de securitate, ziceam de securitatea de livrare. De exemplu: semnăm, dar compania nu poate livra”, a explicat Spînu.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei/NewsMaker

Un nou împrumut pentru Moldova din partea UE: €244 mln pentru termoficarea din Chișinău și un spital la Cahul

Republica Moldova va beneficia de două împrumuturi în valoare totală de peste 244 milioane de euro din partea Băncii Europene de Investiții (BEI Global), pentru modernizarea sistemului de termoficare din Chișinău și pentru construirea unui nou spital regional la Cahul.

Potrivit unui comunicat al Băncii Europene de Investiții, un împrumut de 143,5 milioane de euro va finanța modernizarea rețelei de termoficare din capitală. Termoelectrica va implementa proiectul prin înlocuirea sistemelor verticale învechite din blocurile de apartamente cu conducte orizontale, instalarea de puncte termice individuale și îmbunătățirea rețelelor de distribuție din clădiri. Se preconizează că aceste măsuri vor reduce consumul de energie cu 25%, vor micșora facturile la încălzire și vor diminua emisiile de gaze cu efect de seră cu 7% în următoarele două decenii.

Alte 101 milioane de euro vor fi alocate pentru construcția spitalului din Cahul, care va deservi circa 300.000 de persoane din sudul țării. Ministerul Sănătății al Republicii Moldova este responsabil pentru construcția spitalului, planificată până în 2030.

Finanțarea BEI este completată de contribuții din partea Uniunii Europene, BERD și altor parteneri internaționali. Proiectele vor contribui la îmbunătățirea calității vieții cetățenilor, reducerea facturilor la energie și asigurarea accesului la servicii medicale moderne.

„Este momentul potrivit pentru a reduce consumul ineficient de energie în Moldova prin proiecte precum
acestea – nu doar din motive economice, ci și pentru calitatea vieții și viitorul dumneavoastră. În spatele fiecărui euro investit se află o familie din Moldova a cărei viață devine mai bună – cu locuințe mai calde, servicii medicale fiabile și speranță reală pentru viitor. Aceste investiții nu sunt doar despre infrastructură;
acestea oferă demnitate, siguranță și oportunități în viața de zi cu zi a oamenilor”, a declarat ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks.

Menționăm că Banca Europeană de Investiții (BEI) este instituția de creditare pe termen lung a Uniunii Europene, deținută de statele membre. Aceasta oferă finanțare pe termen lung pentru investiții solide, care contribuie la realizarea obiectivelor de politici ale Uniunii Europene.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: