Spre Vest, Est sau neutră? Simpatizanții lui Șor cer ca soarta Moldovei să fie decisă prin referendum republican
Full Article 3 minutes read

Spre Vest, Est sau neutră? Simpatizanții lui Șor cer ca soarta Moldovei să fie decisă prin referendum republican

Simpatizanții Partidului „ȘOR” au ieșit astăzi, 21 mai, în stradă. Manifestații au avut loc concomitent la Comrat, Bălți și Orhei. Protestatarii au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut ca cursul politic al Republicii Moldova să fie decis de oameni, printr-un referendum republican consultativ.  

Protestatarii adunați la Comrat susțin că doar poporul este în drept să decidă unde trebuie să meargă Republica Moldova – spre Vest, Est sau să rămână neutră, așa cum prevede Constituția. Primarul de Orhei, Pavel Verejanu, a dat citire unei declarații, alături de bașcanul ales al Găgăuziei, Evghenia Guțul, și reprezentanți ai Partidului „ȘOR”, în care au cerut organizarea unui referendum republican, în cadrul căruia poporul să-și aleagă calea.

„Oamenii trebuie să-și decidă viitorul. Vrem să aflăm opinia oamenilor pe două subiecte – cursul Republicii Moldova și păstrarea sau nu a statului de neutralitate a Moldovei”, a declarat Verejanu în fața mulțimii.

„Oamenii cer referendum. Nimeni nu ne va lua autonomia. Oamenii nu vor în Europa, noi vrem să ne dicteze ce să facem”.  

„Toată Găgăuzia s-a unit și dă o lecție întregii Moldove: orice decizie trebuie să treacă prin referendum”.

„Am venit să susținem referendumul și Partidul „ȘOR” – au declarat oamenii adunați la protestul lui Șor.

Manifestanții adunați la Comrat au scandat lozinci antiguvernamentale și au cerut ca autoritățile centrale de la Chișinău să respecte votul găgăuzilor care și-au ales pe 14 mai bașcanul.

„Am venit să susțin găgăuzii și alegerea lor. Și-au ales bașcanul și trebuie să îl susținem. Au venit seara, au furat actele. Trebuiau să vină ziua, să vorbească, nu așa, ca hoții”.

„Pentru o viață mai bună am venit, să avem totul al nostru. Suntem de acord ca Evghenia Gutul să fie bașcan”.

„Nu suntem separatiști. Suntem cetățeni ai Republicii Moldova. Nu cerem de la guvernare nimic, decât să ne respecte alegerea. Autonomia a ales-o pe Evghenia Guțul  bașcan. Pentru noi nu trebuie să decidă un partid. Oamenii aleg singuri, fără amestecul partidului PAS și a guvernării centrale”, au mai declarat manifestanții.

„Victorie!”, „Jos PAS” sau „Luați mâinile de pe Găgăuzia” – au mai scandat ei.

Mesaje similare au răsunat astăzi și la Orhei și Bălți – unde zeci de oameni au ieșit în stradă pentru a cere organizarea unui referendum republican, în care oamenii să decidă soarta de mai departe a Moldovei.

De menționat că, între timp, la Chișinău mii de oameni, din întreaga țară, s-au adunat în Piața Marii Adunări Naționale pentru a-și exprima acordul pentru vectorul pro-european al Republicii Moldova. Alături de primele persoane în stat, la eveniment a participat și președinta Parlamentului European, Roberta Metsola, care a dat asigurări – Moldova nu este singură în demersurile sale. UE susține cursul pro-european al țării.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: