„Stabilitatea regională este în pericol”. Declarația Tiraspolului privind legea despre separatism și reacția Chișinăului
Full Article 3 minutes read

„Stabilitatea regională este în pericol”. Declarația Tiraspolului privind legea despre separatism și reacția Chișinăului

„Sovietul Suprem” de la Tiraspol (organul legislativ al regiunii nerecunoscute), a făcut publică o declarație în care acuză conducerea Republicii Moldova de „acțiuni destructive” față de Transnistria. Reacția vine după adoptarea de către parlamentul Republicii Moldova a proiectului de lege care prevede sancțiuni pentru acțiuni de separatism.

Potrivit comunicatului de presă, în declarație este menționat „pericolul escaladării tensiunilor și destabilizării sistemului regional de securitate”. Așa-numiții „deputați” locali consideră că autoritățile de la Chișinău au întreprins „acțiuni agresive”, pe care le condamnă. Mai mult, aleșii nerecunoscuți le cer experților străini implicați în procesul de reglementare transnistreană să intervină și să dea apreciere părții moldovenești.

„Întreaga responsabilitate pentru posibila escaladare a tensiunilor și destabilizarea sistemului regional de securitate depinde în totalitate de partea moldovenească”, se arată în declarație.

Tiraspolul intenționează să expedieze declarația participanților la procesul de reglementare în format „5+2”.

Contactați de NM pentru un comentariu, reprezentanții Biroului politici de reintegrare au reiterat că protejarea suveranității și integrității teritoriale reprezintă „o obligație pentru orice stat”.

„Participanții internaționali la procesul de negocieri susțin cu tărie o astfel de abordare pentru reglementarea transnistreană”, au comentat reprezentanții Biroului.

De asemenea, reprezentanții Guvernului au reiterat că, reieșind din amendamentele adoptate, legea nu este îndreptată împotriva locuitorilor regiunii transnistrene, ci împotriva acțiunilor îndreptate spre subminarea unității și indivizibilității Republicii Moldova.

„Legea a fost adoptată de Parlament, urmează promulgarea. Nu vedem obstacole pentru continuarea procesului de negocieri în direcția recunoscută de comunitatea internațională”, se mai arată în comentariu.

***

Amintim că legea care prevede sancțiuni pentru acțiuni de separatism a fost adoptată în lectura a II-a la începutul lunii ianuarie 2023. Potrivit autorilor inițiativei legislative, necesitatea stabilirii și aplicării unui sistem de măsuri juridice și penale pentru manifestările care atenuează la integritatea, suveranitatea și securitate statului reiese din specificul situației actuale, în contextul asigurării naționale.

Documentul prevede completarea Codului penal cu noțiuni, care incriminează faptele conexe infracțiunilor de spionaj și de trădare de patrie. Astfel, va fi sancționată penal inițierea, organizarea sau constituirea pe teritoriul țării noastre a structurilor informative ilegale.

Totodată, vor fi trase la răspundere penală persoanele care vor instiga alte persoane să comită acțiuni care dăunează suveranității, independenței, inviolabilității teritoriale, securității statului sau capacității de apărare a Republicii Moldova.

Codul penal va mai fi completat cu o nouă componentă de infracțiune, și anume acțiunile săvârșite cu scopul de a separa o parte din teritoriul Republicii Moldova, precum și distribuirea informațiilor care incită la astfel de acțiuni.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: