Stadionul Republican nu va aparține ambasadei SUA. Șor vrea să construiască în locul lui MoldovaLand

Terenul fostului stadion republican din Chișinău va reveni în proprietatea statului. Parlamentarii au anulat legea din 2018 care prevedea vânzarea acesteuia Ambasadei SUA în Moldova. Potrivit autorilor proiectului de lege, această vânzare nu a ținut cont de interesele naționale ale țării.

Premierul Ion Chicu a criticat decizia parlamentului, considerând-o o greșeală și o amenințare la adresa relațiilor bilaterale dintre partenerii strategici.

Deputatul Ilan Șor a spus că acesta este primul pas către construcția MoldovaLand pe locul stadionului. Ambasada americană nu a comentat încă abrogarea legii.

„Astăzi am obținut o victorie importantă. Teritoriul stadionului republican a revenit în proprietatea statului. Iar la propunerea deputaților Platformei „Pentru Moldova” în lege a fost făcută o modificare foarte importantă – pe acest teritoriu va fi permisă construirea numai a obiectivelor sportiv-culturale”, a scris Ilan Șor pe pagina sa de facebook.

Potrivit lui Șor, acesta este primul pas spre realizarea ideii lor de a construi pe locul stadionului „MoldovaLand” și „BasarabiaLand” – „un complex important sportiv și de agrement, un parc de odihnă pentru familii, care va deveni un centru al unității naționale”.

Amintim că în decembrie 2019, Igor Dodon a declarat că în Chișinău s-ar putea desfășura un referendum privind construirea noului sediu al ambasadei SUA pe terenul pe care este amplasat stadionul republican. Șeful statului spunea atunci că ambasadorului american i-au fost propuse patru opțiuni în acest sens.

În iulie 2019, a fost publicată o petiție prin care se cerea autorităților să refuze cedarea terenului. Reacția a venit după ce, pe 12 iulie, premierul de atunci, Maia Sandu, a semnat un document prin care ambasada SUA beneficia de dreptul de a construi noul sediu al misiunii diplomatice pe terenul respectiv. Ministrul de atunci al Afacerilor Externe, Nicu Popescu, a declarat că decizia fusese luată cu mult înainte și că au mai rămas câțiva pași tehnici pentru implementarea acesteia.

În august, asociația de arhitecți Birou pentru artă și cercetare urbană (BACU) și Centrul de Urbanism au depus un set de documente la Ministerul Educației, Culturii și Cercetării, prin care au solicitat ca stadionul Republican să fie inclus în lista Patrimoniului Cultural Construit, de nivel național.

Consiliul național privind monumentele istorice a aprobat inițiativa BACU. Potrivit procedurii, după încheierea consiliului, Ministerul  Educației, Culturii și Cercetării trebuie să propună parlamentului un proiect de lege în acest sens.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Daniel Vodă

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, despre interdicția lui Ion Ceban în Schengen: „Nu e știrea zilei”

Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Daniel Vodă, a declarat că interdicția de intrare în România și în spațiul Schengen a primarului Chișinăului, Ion Ceban, nu reprezintă o „știre a zilei”. El susține că, cel mai probabil, Ceban era deja informat despre această măsură înainte ca informația să fie făcută publică și că el ar trebui să ofere explicații. Totodată, Vodă a subliniat că informațiile transmise de instituțiile statului, inclusiv ale României, „se bazează pe fapte concrete”.

„Nu aș spune că este neapărat știrea zilei,” a afirmat Daniel Vodă, purtătorul de cuvânt al Guvernului, în cadrul emisiunii Puterea a Patra.

El a explicat că toate detaliile legate de acest caz ar trebui să vină din partea lui Ceban și că probabil el știa deja despre această interdicție.

„Toate explicațiile referitor la acest caz ar trebui să le ofere domnia sa. Am văzut un video filmat, dar dumneavoastră, ca jurnalist, nu ați avut posibilitatea să adresați întrebări sau să faceți precizări. Nimeni din presă probabil nu a putut să o facă. Pentru mine, întrebarea centrală este că — pentru orice cetățean, când se aplică interdicția, persoana este informată. Deci, probabil, persoana a știut această informație înainte să devină publică, dar a ținut-o și nu a comunicat despre acest lucru”, a menționat Vodă.

Fiind întrebat „ce pericol” reprezintă Ion Ceban, întrucât acesta a fost argumentul autorităților române, Daniel Vodă a menționat:

„Cetățenii trebuie să fie atenți și pe viitor când unii politicieni ar putea să se prefacă și să aibă cu totul alte interese. Atunci când unele instituții ale statului, fie ale României, fie ale altor democrații cu instituții consolidate, transmit anumite informații, cu siguranță acestea se sprijină pe fapte”, a subliniat reprezentantul Guvernului.

Amintim că, pe 9 iulie, Ministerul de Externe de la București a confirmat că autoritățile naționale au decis impunerea unei interdicții de intrare pe teritoriul României și în spațiul Schengen pentru Ion Ceban. Alături de edilul capitalei, alți doi cetățeni ai Republicii Moldova au fost vizați de aceeași decizie. Instituția a menționat că măsura a fost luată din „motive de securitate”. Alături de edilul Chișinăului, încă doi cetățeni ai Republicii Moldova au primit interdicții. În presa din Moldova și România se vehiculează că ar fi vorba despre ex-jurnalista Natalia Morari și fostul premier Vasile Tarlev.

Ion Ceban a calificat decizia în privința sa drept „răfuială politică” din partea conducerii Republicii Moldova.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: