Start procesului de reformare a Curții Supreme de Justiției. Ce modificări își propun autoritățile să întreprindă
Full Article 1 minutes read

Start procesului de reformare a Curții Supreme de Justiției. Ce modificări își propun autoritățile să întreprindă

Ministerul Justiției a remis spre coordonare și consultare publică proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Una dintre principalele modificări majore propuse se referă la modificarea componenței CSJ și micșorarea numărului de judecători de la 33 la 20 de judecători până la 1 iunie 2023, când urmează să își înceapă activitatea noua componență a CSJ.

Conform proiectului, magistrații CSJ vor fi selectați de Consiliul Suprem al Magistraturii, prin concurs public, în bază de merit. La fel, documentul prevede efectuarea evaluării extraordinare a actualilor judecători ai CSJ, precum și a candidaților la cele 7 funcții destinate non-judecătorilor.

Proiectul de lege propus spre examinare stabilește și competențele pentru Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, CSJ va fi autoritatea principală responsabilă de asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.

Până la data de 6 septembrie, instituțiile responsabile din domeniu justiției, dar și organizațiile neguvernamentale urmează să vină cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea proiectului de lege. Proiectul va fi remis și Comisiei de la Veneția pentru expertizare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: