Start procesului de reformare a Curții Supreme de Justiției. Ce modificări își propun autoritățile să întreprindă
Full Article 1 minutes read

Start procesului de reformare a Curții Supreme de Justiției. Ce modificări își propun autoritățile să întreprindă

Ministerul Justiției a remis spre coordonare și consultare publică proiectul de lege cu privire la reformarea Curții Supreme de Justiție (CSJ). Una dintre principalele modificări majore propuse se referă la modificarea componenței CSJ și micșorarea numărului de judecători de la 33 la 20 de judecători până la 1 iunie 2023, când urmează să își înceapă activitatea noua componență a CSJ.

Conform proiectului, magistrații CSJ vor fi selectați de Consiliul Suprem al Magistraturii, prin concurs public, în bază de merit. La fel, documentul prevede efectuarea evaluării extraordinare a actualilor judecători ai CSJ, precum și a candidaților la cele 7 funcții destinate non-judecătorilor.

Proiectul de lege propus spre examinare stabilește și competențele pentru Curtea Supremă de Justiție. De asemenea, CSJ va fi autoritatea principală responsabilă de asigurarea interpretării și aplicării uniforme a legislației în sistemul judecătoresc.

Până la data de 6 septembrie, instituțiile responsabile din domeniu justiției, dar și organizațiile neguvernamentale urmează să vină cu propuneri și recomandări pentru îmbunătățirea proiectului de lege. Proiectul va fi remis și Comisiei de la Veneția pentru expertizare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: