UNFPA

(DOC) Mai multe școli și colegii tehnice vor fi absorbite. Ministerul Educației nu exclude concedieri în rândul angajaților

Șapte instituții de învățământ din Bălți, Edineț, Rîșcani, Orhei, Chișinău și UTA Găgăuzia vor fi reorganizate prin absorbția altor școli și colegii tehnice. Un proiect de hotărâre a fost elaborat de Ministerul Educației și urmează a fi dezbătut în cadrul ședinței Guvernului din 23 mai. Ministerul Educației nu exclude concedieri, fiind prevăzut și un mecanism de compensații pentru personalul care nu va fi angajat în urma fuzionării.

Conform proiectului, instituțiile de învățământ vor fi reorganizate astfel:

  • Centrul de Excelență în Servicii și Prelucrarea Alimentelor din Bălți va absorbi Școala Profesională din Alexăndreni din Sîngerei;
  • Colegiul Pedagogic „Ion Creangă” unitate funcțională a Universității de Stat „Alecu Russo” din Bălți va absorbi Colegiul „Gheorghe Asachi” din Lipcani
  • Școala Profesională din Cupcini, Edineț, va absorbi Școala Profesională din Corbu, Dondușeni
  • Școala Profesională din Rîșcani va absorbi Școala Profesională din Glodeni
  • Școala Profesională din Orhei va absorbi Școala Profesională din Rezina și Școala Profesională din Telenești
  • Centrul de Excelență în Industria Ușoară din Chișinău va absorbi Colegiul Tehnologic din Chișinău
  • Școala Profesională din Ceadîr-Lunga, UTA Găgăuzia, va absorbi Școala Profesională din Vulcănești.

Potrivit notei informative a proiectului de reorganizare, semnată de ministrul educației și cercetării, Dan Perciun, reforma este condiționată de:

  • insuficiența numărului de elevi
  • lipsa resurselor umane competente
  • cheltuieli nejustificate
  • calitatea scăzută a modului de pregătire profesională a elevilor.

 

Autorii proiectului susțin că reorganizarea își propune să consolideze prestigiul național și internațional al instituțiilor de învățământ profesional, să ofere educație de calitate care să corespundă necesităților pieței de muncă și să sporească atractivitatea învățământului tehnic.

În prezent, în instituțiile vizate sunt încadrați la muncă 459 angajați. O parte din angajații instituțiilor supuse fuzionării vor fi reangajați în limita posibilităților, iar alți angajați vor fi concediați. Cei care nu se vor regăsi în noile echipe de angajați, vor primi o indemnizație pentru trei luni.

Deși planul de reformă nu include o expertiză de impact în domeniul educațional, autorii susțin că proiectul va avea un impact pozitiv asupra finalităților educaționale. La rândul său, Comitetul executiv UTA Găgăuzia se împotrivește reformei, motivând că reorganizarea Școlii Profesionale din Vulcănești va restricționa accesul la programele de formare profesională și va disponibiliza angajații instituției.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

R. Moldova va avea un centru național de management al crizelor: Parlamentul a dat undă verde proiectului

În Moldova va fi înființat Centrul Național de Management al Crizelor. Parlamentul a votat, în lectura a doua, proiectul de lege privind managementul situațiilor de criză, care stabilește crearea acestui centru. Instituția va coordona toate măsurile de prevenire, pregătire, intervenție și recuperare în situații de criză, la nivel național.

Proiectul de lege, susținut de 60 de deputați și elaborat de un grup de parlamentari PAS, stabilește modul în care autoritățile, instituțiile publice, organizațiile neguvernamentale și operatorii economici vor colabora în gestionarea integrată a crizelor.

Centrul Național de Management al Crizelor va activa sub conducerea Prim-ministrului și va avea rolul de a coordona toate acțiunile în caz de criză. În paralel, va fi creată și Comisia Națională de Management al Crizelor, alcătuită din premier, șeful Centrului, conducători ai operațiunilor, miniștri și alți responsabili, în funcție de tipul crizei.

Legea introduce și alte măsuri noi, printre care crearea registrului național al riscurilor, instituționalizarea Centrelor Operaționale de Coordonare pentru gestionarea crizelor şi a punctelor de contact 24/7. Totodată, documentul prevede elaborarea unui Plan Național de Management al Crizelor, obligatoriu pentru toate instituțiile implicate.

O altă prevedere este regimul stării de alertă, care va permite instituirea unor măsuri restrictive temporare, în condiții de legalitate și proporționalitate, pentru a limita efectele crizelor.

Proiectul de lege va intra în vigoare la 1 septembrie 2025.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: