Statistică: 467 de persoane și-au pus capăt zilelor în 2019. Apelul Ministerului Sănătății în contextul Zilei Mondiale de prevenire a suicidului
Full Article 2 minutes read

Statistică: 467 de persoane și-au pus capăt zilelor în 2019. Apelul Ministerului Sănătății în contextul Zilei Mondiale de prevenire a suicidului

Suicidul reprezintă una dintre principalele cauze de deces în lume. Aproape 800 de mii de persoane mor în fiecare an din cauza suicidului. Astfel, la fiecare 40 de secunde, o persoană decedează din cauza autovătămărilor. În Republica Moldova, conform datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică, în anul 2019 decesul prin suicid a survenit la 467 de persoane. În 2018, acest indicator a fost de 489, informează Ministerul Sănătății.

Potrivit sursei citate, Republica Moldova se află la etapa de dezvoltare a unui sistem complex de servicii de sănătate, destinate prevenirii maladiilor mintale, tratamentului şi reabilitării psihosociale a persoanelor cu probleme de sănătate mintală.

În prezent, în țară activează 40 de centre comunitare de sănătate mintală și 41 de centre de sănătate prietenoase tinerilor. Acestea abordează integrat și multi-disciplinar promovarea și asistența în domeniul sănătății mintale a populației, sănătății adolescenților și tinerilor. Centrele oferă atât servicii consultative multidisciplinare în domeniul sănătății mintale și organizează activități instructiv-metodice de promovare a deprinderilor de viață sănătoase pentru diverse grupuri țintă (adolescenți și tineri, specialiști, părinți, alți membri ai comunității).

În anul 2019, centrele comunitare de sănătate mintală din țară au acordat asistență psihiatrică, psihologică și îngrijiri în sănătate mintală pentru 214 904 persoane, inclusiv 72 297 femei și 41 759 copii. La fel, centrele de sănătate prietenoase tinerilor au oferit asistență psihologică în circa 10 000 de cazuri de prevenție a tulburărilor psiho-emoționale la adolescenți, inclusiv legate de prevenirea suicidului.

Precizăm că în fiecare an, pe data de 10 septembrie este marcată ziua mondială de prevenire a suicidului.

Cu această ocazie, Ministerul Sănătății lansează un apel de solidarizare și conștientizare a fenomenului suicidului în comunitate, ca fiind o problemă majoră de sănătate publică, care poate fi prevenită prin o abordare multisectorială și promovarea măsurilor eficiente de acordare a suportului și incluziunii sociale grupurile social-vulnerabile.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: