Guvernul pregătește o nouă rectificare a bugetului pentru a acorda ajutor agricultorilor. Despre acest lucru a anunțat premierul Ion Chicu, în cadrul unui briefing de presă.
„Noi deja pregătim o rectificare suplimentară pe care sperăm că o vom promova până la sfârșitul lunii iulie până ce parlamentul pleacă în vacanță. De data aceasta vom merge pe o procedură clasică, sper eu. Din acest motiv am invitat partidele de opoziție să vină cu propuneri. Sperăm că vor veni. În caz că nu vor veni, noi oricum vom merge cu o rectificare”, a declarat Chicu.
„Scopul este acordarea de urgență a suportului pentru agricultori, care la începutul anului au fost loviți de secetă, acum sunt loviți de alte calamități, grindină, ploi abundente. Statul trebuie să vină cu suport suplimentar pentru agricultori. Vrem să venim cu o sumă care ar suplimenta fondul de subvenționare. Când am mers cu angajare nu erau aceste motive”, a explicat Chicu.
Acesta a reiterat invitația pentru PAS și PPDA pentru a venit cu propuneri la rectificarea bugetului.
Avocații din Republica Moldova intră în grevă generală, începând cu 15 iulie, în semn de protest față de modificările aduse Legii cu privire la avocatură.Decizia a fost luată cu unanimitate de voturi de membrii Consiliului Uniunii Avocaților, care s-au întrunit în ședința extraordinară pe 11 iulie.
Greva va fi menținută până la desfășurarea Congresului extraordinar al avocaților, programat pentru 25 iulie. Pe durata protestului, avocații și avocații stagiari nu vor acorda asistență juridică, iar absența de la activitățile profesionale va fi considerată justificată.
Decizia vine după ce Parlamentul a votat, pe 10 iulie, modificări la Legea cu privire la avocatură. Potrivit președintelui Uniunii Avocaților, Dorin Popescu, proiectul a fost supus votului „în mod clandestin”, fără consultarea în prealabil a avocaților și fără respectarea procedurilor legale. Potrivit acestuia, amendamentele incluse „afectează grav funcționarea avocaturii ca profesie liberă și independentă”.
„Asistăm la un proces de erodare a statului de drept, prin preluarea de către stat (dar în realitate, de anumite persoane) a controlului politic asupra profesiei de avocat”, a scris Popescu pe rețelele de socializare.
În acest context, Consiliul Uniunii Avocaților face apel către președinta Maia Sandu să nu promulge această lege.
Potrivit deciziei Consiliului, în cadrul Congresului extraordinar din 25 iulie, avocații urmează să dezbată exclusiv subiectul „ingerinței în independența, libertatea și autonomia profesiei, prin acceptarea și votarea amendamentului respectiv”.
Deocamdată, autoritățile nu comentat oficial greva anunțată de Uniunea Avocaților din Republica Moldova și nici acuzațiile și îngrijorările exprimate de reprezentanții profesiei.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.