Ștefan cel Mare, Alexandr Pușkin, memorial, biserică. Cum și-a început mandatul noul ambasador al Rusiei în Moldova (FOTO)
Full Article 3 minutes read

Ștefan cel Mare, Alexandr Pușkin, memorial, biserică. Cum și-a început mandatul noul ambasador al Rusiei în Moldova (FOTO)

Noul ambasador al Rusiei în Republica Moldova Oleg Ozerov și-a început activitatea cu o vizită la mai multe locații din Chișinău. A depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt dar și la bustul poetului rus Alexandr Pușkin, a fost la Complexul Memorial „Eternitate” precum și la o biserică din capitală. „Am venit cu pace și dragoste în suflet pentru Moldova”, a spus acesta. 

Ambasada Federației Ruse în Republica Moldova a raportat, în seara zilei de 6 octombrie, că noul ambasador Oleg Ozerov și-a început misiunea diplomatică.

„În semn de respect pentru statalitatea moldovenească veche de secole”, Ozerov a depus flori la monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt din centrul capitalei. Ulterior a depus flori la bustul poetului rus Alexandr Pușkin, amplasat în Grădina Publică „Ștefan cel Mare”. „Unul dintre simbolurile cheie ale legăturilor culturale și istorice dintre popoarele noastre”, a menționat Ambasada.

Ozerov a fost și la Complexul Memorial „Eternitate”. „Ambasadorul a adus un omagiu soldaților Armatei Roșii decedați în luptele pentru eliberarea pământului moldovenesc de sub invadatorii naziști. A subliniat importanța eforturilor de protejare și conservare a patrimoniului istoric”, a relatat Ambasada. 

Ulterior, noul ambasador a vizitat o biserică din Chișinău.

„Eu sigur am venit cu pace și dragoste în suflet pentru Moldova, pentru populație, pentru voi toți. Și cred că cheia succesului misiunii mele diplomatice este să iubești țara în care ai venit”, a spus Ozerov la biserica „Sfântul Mare Mucenic Gheorghe” din Chișinău.

Pe 10 septembrie 2024, președintele rus Vladimir Putin a semnat un decret prin care l-a eliberat pe Oleg Vasnețov din funcția de ambasador al Federației Ruse în Republica Moldova. Totodată, Putin a semnat un decret prin care l-a desemnat pe Oleg Ozerov în această funcție.

Ministrul de Externe de la Chișinău Mihai Popșoi a declarat că instituțiile statului l-au verificat timp de câteva luni pe Oleg Ozerov, înainte de a prelua funcția de ambasador, și nu au găsit informații despre el care să indice că ar putea afecta Republica Moldova. Popșoi a mai spus că autoritățile nu au respins candidatura lui Ozerov, în pofida retoricii sale discutabile, din cauza riscului unei „opțiuni mult mai proaste” și dăunării misiunii diplomatice moldovenești din Rusia, de care au nevoie cetățenii noștri din această țară. Detalii AICI.

Ozerov s-a născut pe 20 august 1958. Este absolvent al Institutului de Stat pentru Relații Internaționale al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Lucrează în cadrul Ministerul rus de Externe din anul 1981. În perioada 2001-2005 a fost consilier superior, șef al Secției pentru reglementarea în Orientul Mijlociu din cadrul Departamentului pentru Orientul Mijlociu și Africa de Nord al MAE-ului Federației Ruse, iar din 2005 până în 2010 – director adjunct al departamentului. Între 2010 și 2017, Ozerov a activat în calitate de ambasador al Rusiei în Arabia Saudită, iar în septembrie 2011 a devenit și reprezentant permanent al Federației Ruse la Organizația Cooperării Islamice. Din 2017 până în 2020 a fost director adjunct al Departamentului Africa al Ministerului Afacerilor Externe al Federației Ruse. Iar din 18 mai 2020 a condus secretariatul Forumului de parteneriat Rusia-Africa.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: